Toni Greblă (Președintele AEP)
„Atribuțiile Autorității Electorale Permanente se opresc (...) când, în secție, votarea s-a încheiat”.
Fals
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 19.06.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24 (min 19:43)

Context

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a fost acuzat de primărița sectorului 1, Clotilde Armand, că nu a supravegheat corect desfășurarea procesului electoral din 9 iunie 2024. Armand a declarat că a depus o plângere penală pentru modul în care au fost organizate alegerile în sectorul 1, tocmai împotriva lui Toni Greblă. Acesta  a declarat în cadrul unei intervenții la Digi24 din 11 iunie 2024:

Atribuțiile Autorității Electorale Permanente se opresc (…) când, în secție, votarea s-a încheiat. Din acel moment, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai are nicio competență în această privință, este în competența primarului de sector, a primarilor de localități să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale de sector”.

Ce verificăm?

Care sunt atribuțiile Autorității Electorale Permanente în organizarea alegerilor.

Verificare

Primăriile și prefecții au atribuții mai degrabă administrative, birocratice și/sau logistice, pe când Autoritatea Electorală Permanentă se ocupă de instruirea membrilor birourilor electorale.

Conform legislației, atribuțiile AEP nu se termină când votarea s-a încheiat: AEP se ocupă de funcționarea sistemului informatic în care se centralizează rezultatele din procesele-verbale.

Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanent spune că aceasta funcționează permanent pentru organizarea procesului electoral (articolul 7). 

Mai mult de atât, în martie 2024, Guvernul a adoptat o hotărâre privind stabilirea măsurilor tehnice necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor europene și a celor locale din iunie 2024, după ce a decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Articolul 8 din hotărâre arată că atribuțiile primarilor pentru organizarea alegerilor se rezumă la:

 1. întocmirea listelor electorale și tipărirea documentelor necesare desfășurării ambelor tipuri de alegeri,
 2. asigurarea tuturor elementelor necesare pentru accesibilitatea secțiilor de votare (precum urnele de vot, urnele speciale, cabinele de vot, marcajele, tăblițele indicatoare etc.),
 3. sprijinirea Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru instalarea echipamentelor specifice.

În plus, conform articolului 10, primarul Bucureștiului și președinții Consiliilor Județene asigură, împreună cu prefecții, sediile și dotarea birourilor electorale de circumscripție județeană, respectiv sediul și dotarea biroului electoral de circumscripție al municipiului București.

Primarii de localități și prefecții asigură sediile și dotarea birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească, municipală și de sector (în cazul Bucureștiului).

Conform articolului 3, instituțiile prefecților se ocupă de următoarele:

 1. transportul, ambalarea și distribuirea materialelor și documentelor necesare pentru desfășurarea procesului electoral,
 2. confecționarea ștampilelor birourilor electorale de circumscripție și a ștampilelor de control ale secțiilor de votare din țară,
 3. confecționarea ecusoanelor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară,
 4. asigurarea condițiilor logistice necesare pentru organizarea sesiunilor de instruire a președinților birourilor electorale.

Autoritatea Electorală Permanentă se ocupă de următoarele, conform articolului 12:

 1. funcționarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal,
 2. activitățile de centralizare electronică a datelor din procesele-verbale privind rezultatele votării la ambele tipuri de scrutin,
 3. informarea publicului în privința rezultatelor,
 4. informarea și/sau instruirea membrilor birourilor electorale și a celorlalți participanți la procesul electoral.

Concluzie

Declarația lui Toni Greblă este falsă. Atribuțiile AEP nu se încheie odată cu încheierea votului în secțiile de votare. Trebuie totuși menționat că, într-adevăr primăriile au atribuții privind spațiile utilizate în timpul alegerilor. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.