Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Tot ceea ce am promis profesorilor... m-am ţinut de cuvânt!”
Fals
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 07.02.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4 Media

Context

Confruntat de un jurnalist la o conferinţă de presă ţinută în Baia Mare în ianuarie 2024, Marcel Ciolacu a spus că şi-a respectat promisiunea faţă de profesori.

Reporter: Promisiunea pentru profesori nu aţi respectat-o în totalitate.

Marcel Ciolacu: Asta este părerea dumneavoastră. Vă rog frumos să nu vin cu fake news-uri!

Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ţinut de cuvânt!

Rep.: Când veți veni cu legea salarizării?

Marcel Ciolacu: Când va fi nevoie. (…) Dacă aș fi un om politic inconștient, aș face o lege a salarizării în perioada alegerilor. Dați-mi voie să nu fiu.

Noua lege a salarizării unitare nu a fost promulgată de la 1 ianuarie 2024, drept urmare, salariile profesorilor nu au fost mărite aşa cum s-a stabilit la finalul grevei din mai-iunie 2023, înainte de „rotativa” guvernamentală.

Ce verificăm?

Dacă Marcel Ciolacu şi-a respectat promisiunile din 2023 faţă de profesori.

Verificare

Prima promisiune- Legea Salarizării Unitare

 

O primă promisiune a lui Marcel Ciolacu, prin vocea ministrului Muncii Marius Budăi (PSD) şi prin propriile sale postări, era legată de noua lege a salarizării menite, care ar fi urmat să devină legea-cadru pentru măririle salariale ale profesorilor.

Pe 31 mai 2023, Marcel Ciolacu scria: Majorarea cu 1000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare”.

Legea salarizării unitare despre care premierul scria negru pe alb că va consolida pasul măririlor salariale ale personalului didactic şi nedidactic ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, după cum liderii coaliţiei au convenit cu sindicaliştii din Educaţie, atunci când cei din urmă au spart greva din mai-iunie 2023.

În declarația recentă (cea de pe 27 ianuarie), îl vedem pe Marcel Ciolacu care se dezice în totalitate de acest calendar: „Dacă aș fi un om politic inconștient, aș face o lege a salarizării în perioada alegerilor. Dați-mi voie să nu fiu”.

Cum noua lege a salarizării unitare nu a fost promulgată aşa cum era prevăzut, nici mărirea salariilor profesorilor nu a fost la fel de consistentă cum s-a promis, prin OUG, de altfel:

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.


A doua promisiune: Salariul profesorului debutant va ajunge la nivelul salariului mediu brut


 

În aceeaşi postare de Facebook citată mai sus, Marcel Ciolacu a mai scris că: Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Realitatea cifrelor este alta. Un profesor debutant, cu până la un an vechime, are 6080 de lei brut, în ianuarie 2024, arată OUG-ul adoptat de Guvern joi, 28 decembrie, citat de Europa Liberă AICI.

Pe de altă parte, câştigul salarial mediu brut pe economie în luna noiembrie 2023 (ultima statistică publicată) a fost de 7766 lei, conform INS. Drept urmare, promisiunea premierului nu stă în picioare.


Cea de-a treia promisiune: Salariul net al debutanților- 4600 lei.


Cum brutul promis nu a fost atins, nici salariul net promis de fostul ministru Marius Budăi (al cărui şef pe linie de partid este Marcel Ciolacu) nu a fost livrat profesorilor debutanţi. Acesta vorbea de 4600 de lei salariu net, însă profesorii debutanţi iau aproximativ cu 1000 de lei mai puţin faţă de promisiune (3526, conform calcului de 58% din brut).

 

Concluzie

Marcel Ciolacu spune că şi-a onorat toate promisiunile faţă de profesori, dar informaţiile publice îl contrazic. Ceea ce a susţinut la Baia Mare este FALS.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.