Bodog Florian (PSD)
„România continuă să fie, de departe, țara cu cei mai mulți oameni care mor de COVID-19 din Uniunea Europeană, conform Centrului European de Control al Bolilor. Este bilanțul negru unui Guvern de ticăloși și incompetenți! Guvernul Orban - PNL a "reușit" să gestioneze atât de prost criza sanitară încât, dacă locuiești în România, ai între de 10 și de 30 de ori mai multe șanse să mori de COVID decât în majoritatea celorlalte țări europene.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 03.10.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 20 septembrie 2020, senatorul PSD de Bihor Florian Bodog a scris pe Facebook:

„România continuă să fie, de departe, țara cu cei mai mulți oameni care mor de COVID-19 din Uniunea Europeană, conform Centrului European de Control al Bolilor. Este bilanțul negru unui Guvern de ticăloși și incompetenți! Guvernul Orban – PNL a “reușit” să gestioneze atât de prost criza sanitară încât, dacă locuiești în România, ai între de 10 și de 30 de ori mai multe șanse să mori de COVID decât în majoritatea celorlalte țări europene.”

România continuă să fie, de departe, țara cu cei mai mulți oameni care mor de COVID-19 din Uniunea Europeană, conform…

Publicată de Florian Bodog pe Duminică, 20 septembrie 2020

Ce verificăm?

Dacă România înregistrează cele mai multe decese cauzate de Covid-19.

Verificare

Centrul European de Control al Bolilor are pe site statistici la nivel european privind evoluția îmbolnăvirilor și deceselor cauzate de Covid-19.

Dacă ne raportăm strict la data postării făcute de Florian Bodog, datele disponibile arată în felul următor:

Adică în acea zi, România a înregistrat cel mai mare număr de decese la 100.000 de locuitori.

Dar, pentru verificare am selectat și toate datele disponibile până la momentul declarației făcute de politician.

Situația este următoarea:

Reiese că la acel moment, având în vedere date cumulative, România nu înregistra cele mai multe decese raportat la 100.000 de locuitori.

Concluzie

Afirmația lui Florian Bodog este trunchiată. În 20 septembrie, România înregistra cel mai mare număr de decese din Uniunea Europeană, dar cumulativ, până la momentul declarației, eram pe locul nouă la numărul de decese raportat la 100.000 de locuitori. 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.