Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Această ordonanță este unică în Europa, pentru că se referă la toți debitorii, persoane fizice și juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am făcut nicio discriminare. În al doilea rând, vreau să repet faptul că se aplică suspendarea pentru o perioadă până la nouă luni.”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 14.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În  26 martie 2020, după ședința de guvern, Florin Cîţu a anunţat că a fost aprobată o ordonanță de urgență privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori și  a declarat, referindu-se la creditele ipotecare:

„(…)statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de sută la sută plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare”

Despre această OUG, ministrul a afirmat a doua zi, în 27 martie 2020, că:

„Această ordonanță este unică în Europa, pentru că se referă la toți debitorii, persoane fizice și juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am făcut nicio discriminare. În al doilea rând, vreau să repet faptul că se aplică suspendarea pentru o perioadă până la nouă luni.”

Ce verificăm?

În ce măsură iniţiativa guvernului este unică în Europa.

Verificare

Ordonanţa prevede suspendarea plăţilor pe o perioadă de cel mult nouă luni, cu capitalizarea dobânzilor aferente ratelor a căror plată a fost suspendată. Excepţie fac creditelele ipotecare contractate de persoane fizice, în cazul cărora aceste dobânzi nu se adaugă creditului principal, ci devin creanţă separată care trebuie achitată în termen de 60 de luni. Pentru a beneficia de suspendare, clienţii trebuie să solicite în mod expres acest lucru şi să îşi achite eventualele restanţe. Ulterior, solicitarea trebuie aprobată de instituția creditoare.

(4) Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.

Amânarea la plată, în anumite condiţii, este o opţiune oferită în cazul contractelor de credit ale mai multor bănci.

Alte țări

Italia oferă posibilitatea suspendării creditelor contractate pentru o primă proprietate imobiliara pentru cel mult 18 luni. Jumătate din valoarea dobânzilor datorate pe perioada suspendării este suportată de stat, iar cealaltă jumătate de debitor.

Şi statul spaniol a reglementat posibilitatea suspendării creditelor persoanelor fizice din zonele afectate. În UK, plata ratelor poate fi suspendată pentru trei luni, iar chiriaşii nu pot fi evacuaţi pentru neplata chiriei pentru tot pentru cel puţin trei luni.

În Ungaria a fost adoptat un decret care prevede suspendarea plăţii tuturor ratelor pentru împrumuturile contractate de persoane fizice sau juridice până la sfârşitul anului. Durata acestor credite se prelungeşte automat, iar dobânzile neplătite nu se capitalizează. Pentru a beneficia de suspendare, nu e nevoie de nicio cerere din partea debitorilor şi nici nu există criterii de acordare. Banca centrală a Ungariei a cerut instituţiilor de credit să ofere soluţii care să menţină valoarea ratelor la nivelul anterior suspendării, cerinţă care a fost inclusă ulterior într-un nou decret care detaliază metodologia de aplicare a moratoriului.

Section 2 (1) Neither during nor after the period of the payment moratorium shall the principal be increased by the amount of the interest not paid during the period of the payment moratorium.

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este falsă. Măsurile adoptate de guvernul român nu sunt unice în Europa. Ungaria a suspendat plata ratelor la creditele persoanelor fizice şi juridice până la sfârşitul anului, cu posibilitatea prelungirii perioadei de către guvern, iar asta s-a întâmplat anterior declarației făcute de Florin Cîțu. Pentru a beneficia de suspendare, titularii împrumuturilor nu trebuie să depună nicio cerere, iar durata creditelor se prelungeşte automat. Dobânzile aferente ratelor suspendate nu se capitalizează. În România, doar creditele ipotecare sunt scutite de capitalizarea dobânzii.Mai mult, din declaraţiile lui Florin Cîţu reiese că, în forma iniţială, proiectul de ordonanță prevedea că şi în cazul suspendării ratelor în cazul creditelor ipotecare dobânda va fi capitalizată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.