Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„România are astăzi cea mai mică rată de infectare cu coronavirus din Europa”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 25.07.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Premierul Florin Cîțu a declarat pe 13 iulie 2021:

România are astăzi cea mai mică rată de infectare cu coronavirus din Europa.

Ce verificăm?

Dacă România avea, la momentul declarației, cea mai mică rată de infectare cu Covid19 din Europa.

Verificare

Pe 13 iulie 2021, România înregistra 1.081.326 de infectări cu Covid19 și 34.233 decese.

Potrivit informațiilor oferite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în cele două săptămâni prealabile declarației lui Florin Cîțu, săptămânile 26 și 27, România a înregistrat o medie de 3,15 cazuri la suta de mii de locuitori. 

Potrivit aceleași surse, doar Polonia înregistrează o rată mai mică de infectări decât România, cu 3,10 cazuri la suta de mii.

Așa cum se observă din harta oferită de ECDC, incidența a început să crească în vestul Europei și în sudul extrem, iar statele din centrul și estul continentului încă nu au intrat în cel de-al patrulea val.

Datele  arată că România are în continuare o rată mică de pozitivare a testelor (sub 1%), situație valabilă în tot centrul și sud-estul Europei. 

Totuși, țara noastră se află și printre statele cu cea mai mică rată de testare, cu mai puțin de 1.000 de teste efectuate la suta de mii de locuitori. 

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în 12 iulie (data anterioară declarației, pentru 13 iulie nu s-au făcut comunicări), în România au fost efectuate 4.032 de teste RT-PCR și 7.259 de teste rapide.

Lucrurile se schimbă radical în ceea ce privește rata mortalității.

România este țara europeană cu cea mai mare rată a mortalității Covid19, cu 14,54 decese la milionul de locuitori, în ultimele două săptămâni.

Bulgaria înregistrează 12,95 decese, iar Grecia are o rată de 10,54. Nicio altă țară europeană nu trece de pragul de zece morți la un milion.

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este trunchiată. Deși România se află printre țările din Europa cu cele mai mici rate de infectare cu Covid19, totuși cea mai mică rată o avea, la data declarației, Polonia. România se află în grupul țărilor din estul continentului, care nu au fost încă atinse de valul al patrulea. În plus, suntem țara europeană cu cea mai mare rată a persoanelor decedate din cauza Covid19, la milionul de locuitori.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.