Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Avem programul de şomaj tehnic care este un program generos – Polonia, de exemplu, oferă doar 40% din salariu, noi mergem până la 75%.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 15.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1TV

Context

Într-un interviu telefonic din 2 aprilie 2020, Florin Cîțu a afirmat:

„Avem programul de şomaj tehnic care este un program generos – Polonia, de exemplu, oferă doar 40% din salariu, noi mergem până la 75%.”

Ce verificăm?

Programul de șomaj tehnic în Polonia și România.

Verificare

Șomajul tehnic în România

Din categoria măsurilor de protecție luate de actualul guvern în contextul pandemiei Covid-19, face parte și Ordonanța nr. 30/2020 care implementează o serie de măsuri, inclusiv șomajul tehnic, intrată în vigoare în 21 martie 2020.

Conform acesteia, pot beneficia de șomaj tehnic, cu condiția să își fi întrerupt activitatea ca urmare a stării de urgență determinată de Covid-19:

  • Salariații art. XI: în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut pe anul 2020.
  • PFA-urile, Întreprinderile individuale, Întreprinderile de familie și Profesiile liberale art. XV, alin. (1): în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut pe anul 2020. În ciuda mențiunilor legale, declarațiile privind aceste categorii fac referire la o indemnizație fixă la nivelul salariului minim brut pe economie.
  • Sportivii care dețin contract de activitate sportivăart. XV, alin. (2): în cuantum de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut pe anul 2020.
  • Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexeart. XV, alin. (4): în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut pe anul 2020.

Plafonul este stabilit la maxim 75% din câștigul salarial mediu brut pe economie prevăzut pe anul 2020.  În concret, salariul mediu brut este de 5.429 lei, ceea ce înseamnă ca suma maximă pe care o acorda statul este de 4.071,75 lei.

Cu toate acestea, indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, în timp ce angajatorul nu mai datorează contribuția asiguratorie pentru muncă de 2,25%.

Vom prezenta două scenarii: cel al PFA-urilor, II-urilor, IF-urilor la care se aplică indemnizația fixă de un salariu minim pe economie de 2.230 lei/lună și plafonul, reprezentând salariul mediu brut de 5.429 lei.

 

Șomajul tehnic în Polonia

În 28 martie, parlamentul Poloniei a adoptat o serie de legi denumite „Scutul Anti-Criză”, menite să ofere suport economiei poloneze, companiilor și salariaților.

Cu condiția îndeplinirii anumitor criterii, din bugetul de stat se vor subvenționa salariile cu până la 40% din salariul mediu pe economie, urmând ca încă 40% să fie acoperit de angajator, iar angajatul să fie de acord cu scăderea în valoare de 20% a salariului. 

Categoriile de persoane care lucrează independent sau pe bază de contract beneficiază de la Oficiul Securității Sociale (ZUS) de 80% din salariul minim pe economie. Aici se adresează unor categorii de activități pe bază de contract, cât și persoanelor care lucrează independent cu un venit de 3 ori sub salariul mediu pe economie. De asemenea, vor fi scutiți de impozit și de asigurări sociale.

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este trunchiată. Într-adevăr, statul român oferă 75% din salariu, însă aproximativ 41% din această sumă se reîntoarce la stat în toate cazurile de acordare a șomajului tehnic. Angajatul nu este scutit de plata impozitului și a contribuțiilor la stat, doar angajatorul este scutit de contribuția asiguratorie pentru muncă.

Polonia, pe de altă parte, în cazul salariaților oferă 40% din salariu și obligă angajatorul să contribuie cu încă 40%, iar în cazul persoanelor care lucrează independent sau pe baza de contract, nu doar că oferă 80% din salariul minim pe economie, însă îi scutește pe aceștia de impozit și de plata asigurărilor sociale.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.