Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„[Spectacolele pilot sunt]...primul pas din revenirea la normalitate, un pas important pe care România îl face și cred că este prima țară din Uniunea Europeană care face acest pas”.
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 20.05.2021
www.factual.ro

Context

Pe 10 mai 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) prelungea starea de alertă cu treizeci de zile, începând cu 13 mai. Tot atunci, Ministerul Culturii a luat decizia de a organiza evenimente pilot, care presupun spectacole cu public, atât în interior, cât și în exterior, în perioada 14-16 mai, la București și la Cluj-Napoca. Condițiile de participare prevăd ca persoanele fie să fie vaccinate, fie să prezinte un test care să confirme prezența anterioară a virusului, fie să prezinte un test covid negativ. La această condiție se adaugă portul măștii de protecție. 

Ocuparea sălilor se poate face în limita a 75% din totalul capacității. 

În 15 mai 2021, premierul Florin Cîțu a luat parte la unul dintre spectacolele din București, afirmând: „Începând de astăzi, este primul pas din revenirea la normalitate, un pas important pe care România îl face și cred că este prima țară din Uniunea Europeană care face acest pas”. 

Ce verificăm?

Dacă România a fost prima țară din UE care a inițiat spectacolele pilot.

Verificare

La sfârșitul lunii februarie, 500 de persoane au participat la un spectacol experimental, organizat de Teatrul Beatrix din Utrecht (Olanda) și o firmă de evenimente. Reprezentația a făcut parte dintr-o serie de douăzeci de evenimente, organizate pentru a determina care este riscul acceptabil pentru participanți, organizatori și administratori, astfel că unele dintre măsurile recomandate nu au fost respectate. La momentul respectiv, 6.08 de persoane din 100 erau vaccinate

Între 19 martie și 4 aprilie 2021, în Germania, la Berlin, au fost organizate nouă spectacole, inclusiv piese de teatru și de operă. Proiectul pilot a fost demarat de către Departamentul Senatului pentru Cultură și Europa, în scopul conturării unui scenariu fezabil pentru redeschiderea instituțiilor de cultură, precum și observarea potențialelor riscuri. Acest proiect a inclus opt centre artistice, printre care și Berliner Ensemble (teatru). Spre exemplu, persoanele care au luat parte la reprezentațiile de aici au trebuit să rezerve un bilet personalizat online, să efectueze un test covid (gratuit pentru public) cu 24 de ore înainte de spectacol și să prezinte un act de identitate, cât și testul negativ la intrarea în sală. Distanțarea socială și normele de protecție au fost respectate pe tot parcursul piesei, fiind disponibile 350 de locuri din totalul de aproape 700. În 19 martie, 12.8 persoane din 100 erau vaccinate în Germania.

Proiecte experimentale au avut loc și în Spania. La finalul lunii martie, în Barcelona, 5.000 de persoane au participat la un concert. La data respectivă, 16.19 persoane din 100 erau vaccinate în Spania. 

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este falsă. România nu este prima țară din UE care a organizat spectacole pilot cu public anul acesta, dar premierul și-a acordat beneficiul îndoielii, afirmând „cred” și nu „cu siguranță”.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.