Gabriel Mutu (PSD)
„Astfel cea mai rapidă metodă (n.r. apa oxigenată) de a dezinfecta peste 2500 de hectare, din cele 3800 ale sectorului nostru, la 1 ban/mp se adaugă de astăzi programului nostru de combatere a noului coronavirus, CoVID19."
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 08.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6 a scris pe Facebook în 2 aprilie 2020:

Ați auzit și poate ați și văzut astăzi un elicopter care a survolat Sectorul 6 și a pulverizat o substanță naturală, 100% biodegradabilă, prietenoasă cu mediul, cu animalele și cu plantele. (…)

Altfel spus, binecunoscuta 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐨𝐱𝐢𝐠𝐞𝐧𝐚𝐭𝐚̆, este substanța pe care o folosim și noi, în concentrația indicată pentru diluție, între 0,5 – 0,8%, pentru a oferi o “Ploaie de sănătate” Sectorului 6.

Astfel, cea mai rapidă metodă de a dezinfecta peste 2500 de hectare, din cele 3800 ale sectorului nostru, la 1 ban/mp se adaugă de astăzi programului nostru de combatere a noului coronavirus, CoVID19

Ce verificăm?

Siguranța și eficacitatea substanței folosite în această campanie, respectiv peroxidul de hidrogen.

Verificare

Mai întâi de toate, Gabriel Mutu face o confuzie între denumirea virusului și cea a bolii provocate de acesta, care este Covid-19

Ca să aflăm cât de eficientă este metoda folosită de primar în lupta cu virusul, am contactat medici.  

Bogdan Tănase, medic oncolog la Institutul Clinic Fundeni și președintele Asociației Medicilor din România ne-a spus scurt: Acțiunea de a răspândi apă oxigenată peste cartiere nu are nicio bază științifică.

Medicul Epdiemiolog Sergiu Tasinschi ne-a declarat că într-adevăr apa oxigenată este un dezinfectat, dar în general, murdăria schimbă eficacitatea oricărui tip de dezinfectant și nu doar a apei oxigenate. A adăugat că nu crede că soluția de a pulveriza în aer apa oxigenată ajută la combaterea virusului în condițiile mizeriei de pe străzi. Din punctul lui de vedere e mult mai eficientă spălarea străzilor cu soluții ce conțin clor. 

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA include peroxidul de hidrogen pe lista dezinfectanților eficienți împotriva virusului Sars-Cov-2.

Peroxidul de oxigen este folosit, în concentrații diferite, cu diferite scopuri. Apa oxigenată obișnuită, folosită în mod comun ca dezinfectant, are o concentrație de 3%. Substanțe cu concentrație mai mică de 1%, considerate relativ sigure pentru sănătate, sunt folosite în stomatologie. (Sursa: Centrul Național pentru Informație în Biotehnologie al US National Library of Medicine)

Deși este recunoscut ca dezinfectant eficient împotriva noului coronavirus, autoritățile din  sănătate recomandă folosirea acestuia direct pe suprafețe, și nu în spații exterioare. Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Îngrijiri Sociale din Marea Britanie a declarat, pentru BBC, că ”dezinfectarea spațiilor exterioare nu ar fi o folosire eficientă a resurselor”. 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA are o secțiune specială care se referă la regulile de dezinfecție, însă toate recomandările sunt doar pentru spații interioare. 

Țările europene nu folosesc la scară largă pulverizarea aeriană ca metodă de dezinfectare, deși unele municipalități dezinfectează străzile cu tunuri speciale. De fapt, singurele acțiuni de dezinfectare aeriană masivă au fost raportate de China.

Concluzie

Afirmațiile primarului Sectorului 6 sunt false. Peroxidul de hidrogen este recomandat pentru dezinfectarea suprafețelor mici, însă datele publice și medicii arată că nu este o metodă eficientă în a dezinfecta suprafețe mari, de mii de hectare prin pulverizare. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.