Gabriela Firea (PSD, senator)
„Sunt singurul primar care am făcut un plan integrat de calitate de aerului.”
Fals
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 26.02.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: RomâniaTV

Context

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a făcut următoarea afirmație, pe 17 februarie 2020, cu privire la subiectul poluării din Bucureşti. 

Sunt singurul primar care am făcut un plan integrat de calitate de aerului.”

Ce verificăm?

Dacă Bucureștiul este singurul oraș care are plan integrat de calitate de aerului.

Verificare

Municipiul București are, într-adevăr, un plan integrat de calitate de aerului pentru perioada 2018-2022. Acesta a fost aprobat în iunie 2018. 

Proiectul cuprinde măsuri pentru reducerea emisiilor din traficul rutier prin limitarea şi gestionarea mai eficientă a traficului în zona centrală a Capitalei, salubrizarea mai eficientă a străzilor, promovarea, îmbunătăţirea şi extinderea transportului public şi eliminarea autovehiculelor vechi din circulaţie.

Municipiul Brașov a aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului tot pentru perioada 2018-2022. Reprezentanții primăriei au susținut luna trecută că deja 15 din cele 20 de măsuri pe care și le-au asumat se află în diferite stadii de implementare

Municipiul Iași are un Plan Integrat de Calitate a Aerului pentru perioada 2018-2023. 

Municipiul Cluj-Napoca a realizat, și el unul pentru perioada 2019-2023. Municipiul Bacău are și el un plan, la fel și Brăila.

În 20 ianuarie 2020, reprezentanții primăriilor din Iași, Brașov și București au fost convocații la Ministerul Mediului în contextul în care țara noastră se află în procedură de infringement, sub monitorizarea Comisiei Europene și  în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din cauza poluării.

Concluzie

Afirmația Gabrielei Firea este falsă. Există și alte primării care au planuri integrate pentru calitatea aerului.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.