Mircea Fechet (PNL, ministrul Mediului)
„Prin PNRR, avem 430 milioane de euro doar pentru împăduriri și reîmpăduriri. Avem pentru cele două până acum 260 de proiecte depuse. Pe #Bacău, avem 3 proiecte depuse pentru împăduriri. Este un început bun, pentru a face Bacăul un oraș mai verde și încurajez cât mai multe UAT-uri și persoane fizice să aplice la apelurile de proiecte prin PNRR."
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 18.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Cu ocazia lunii plantării arborilor, în intervalul 15 martie – 15 aprilie, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a făcut o postare pe Facebook în care vorbește despre implicarea autorităților în împăduriri. Printre altele, acesta a scris: 

Prin PNRR, avem 430 milioane de euro doar pentru împăduriri și reîmpăduriri. Avem pentru cele două până acum 260 de proiecte depuse. Pe #Bacău, avem 3 proiecte depuse pentru împăduriri. Este un început bun, pentru a face Bacăul un oraș mai verde și încurajez cât mai multe UAT-uri și persoane fizice să aplice la apelurile de proiecte prin PNRR.

Ce verificăm?

Câți bani sunt prevăzuți în PNRR pentru împăduriri și reîmpăduriri și ce jaloane trebuie să respecte statul român.

Verificare

Programul Național de Redresare și Reziliență este compus din șase piloni, iar cel mai important dintre aceștia datorită reprezentării proporționale de 52% din strucutra bugetară este P1. Tranziția Verde

Acest pilon are de asemenea șase componente, iar cea în care se încadrează împăduririle și reîmpăduririle este C2 – Păduri și Protecția Biodiversității cu un buget total de 1.17 miliarde de euro. 

Un ordin de ministru din 2022 arată că valoarea totală estimată a ajutorului care va fi acordat în cadrul schemei pentru păduri este de 500 milioane de euro.

Sursa: PNRR

Pentru subcapitolul „Păduri” sunt trei investiții, iar cea relevantă pentru proiectele menționate de către Ministrul Mediului este I1. Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane. 

Proiectele selectate pentru reîmpăduriri sunt în număr de 62 cu un buget total de 147.18 milioane de lei, iar la împăduriri numărul proiectelor selectate este de 185 cu un buget total de 150.50 milioane de lei. Având un total de 247 de proiecte depuse. De asemenea, pentru Bacău am găsit doar două proiecte finanțate pe împăduriri. 

Este important să menționăm că există patru jaloane în cadrul „Campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire, inclusiv pădurile urbane” ce se află încă în derulare de către guvernul României cu ultimul deadline în 2026. 

 

Concluzie

Afirmațiile Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor sunt parțial adevărate. Conform strategiei naționale exprimate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt alocate sume semnificative pentru împăduriri și reîmpăduriri, iar etapele se află în desfășurare și respectă termenele limită stabilite însă numărul de proiecte menționat nu respectă datele publice.  Există 247 proiecte depuse în PNRR pentru păduri. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.