Gabriela Firea (PSD, senator)
„(...)în Europa, doar România și Lituania țin școlile închise.”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 07.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Pe 29 octombrie 2020, Gabriela Firea – fost primar general al Bucureștiului și actuală candidată la Senat – a cerut noului prefect al Capitalei să redeschidă școlile din București și a declarat:

„(…)în Europa, doar România și Lituania țin școlile închise.”

Ce verificăm?

Ce state au închis școlile.

Verificare

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCOmonitorizează  deciziile luate de fiecare țară din lume cu privire la unitățile de învățământ în contextul pandemiei. 

În 14 septembrie, când a început noul an școlar în România, majoritatea statelor europene aveau școlile deschise.

Doar țara noastră, Bosnia și Herțegovina și Grecia le aveau deschise parțial.

La momentul declarației făcute de Gabriela Firea, România, Letonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Turcia aveau școlile parțial deschise. Lituania era în vacanță.

Cehia

În 12 octombrie 2020, guvernul ceh a decis ca școlile să facă temporar cursurile online. Unitățile învățământ pentru preșcolari au rămas în acest regim până la începutul lunii noiembrie, aceasta fiind o decizie complementară, dat fiind că învățământul la distanță era deja în vigoare pentru școlile gimnaziale în zonele cu un număr mare de infectări. 

Guvernul a decis să extindă starea de urgență și toate măsurile actuale de criză până la 20 noiembrie. Restricția privind funcționarea școlilor a fost și ea prelungită cu condiția ca această măsură să fie anulată în funcție de situația epidemică. 

Restricția a fost extinsă acum la școlile speciale, iar cursurile se țin online.

Italia

Câteva provincii din Italia au luat decizia să închidă școlile

Campania: școlile primare și secundare au fost închise până la 31 octombrie. Lombardia a cerut școlilor secundare să își țină, pe cât posibil, cursurile online de la 26 octombrie. 

Calabria: cursurile din școlile secundare sunt suspendate din 26 octombrie până în 13 noiembrie. Universitățile sunt închise până pe 24 noiembrie.

Sicilia: liceele sunt închise din 26 octombrie, pe termen nedefinit. 

Abruzzo: liceele ​​și universitățile sunt închisepână la o nouă decizie.

Letonia

Letonia are școlile deschise parțial, în baza a trei scenarii stabilite înainte de începerea anului școlar. Învățământul la distanță a fost impus parțial în Letonia pentru elevii din clasele VII-XII  din 23 octombrie (după ce elevii au avut o săptămână de vacanță de toamnă) până la 13 noiembrie. Elevii din clasele I – VI merg la școală dacă instituția nu se află într-o municipalitate în care sunt impuse restricții speciale. 

În 26 octombrie ministrul Sănătății din Letonia Ilze Viņķele a afirmat că dacă Covid-19 va continua să se răspândească la fel de rapid în unitățile de învățământ, va fi necesar ca toți elevii să învețe de la distanță.  Cele mai recente știri arată că Letonia ia în calcul posibilitatea de a prelungi anul școlar. 

Slovacia

Școlile din Slovacia sunt doar parțial deschise. Orele pentru grădiniță și școli primare se desfășoară în continuare normal, însă din 12 octombrie s-a luat decizia ca școlile secundare să își desfășoare orele la distanță până la noi indicații. 

România

Școlile din România sunt în prezent parțial deschise și sunt luate în calcul trei scenarii:

  • Scenariul roșu înseamnă închiderea școlilor din localități unde sunt mai mult de trei persoane diagosticate cu Covid19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.  Cursurile se țin online.
  • Scenariul galben apare atunci când într-o localitate sunt 1-3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Merg la școală doar preșcolarii, elevii din clasele primari și cei care termină un ciclu de învățământ. Restul elevilor fac cursuri online, dar merg la școală prin rotație.
  • Scenariul verde apare în localitățile unde apare mai puțin de un caz la mia de locuitori și toți elevii merg obligatoriu la școală.

În 29 octombrie, un număr de 15 județe se aflau în scenariul verde, 21 județe în scenariul galben, iar  în cel roșu, printre care și Municipiul București: 

În 7 noiembrie, ora 13.00, situația se prezintă astfel:

 

Concluzie

Afirmațiile Gabrielei Firea sunt false. Școlile în România nu erau închise total. La momentul declarației, România, Letonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Turcia aveau școlile parțial deschise. Lituania avea școlile închise pentru că până la  2 noiembrie acestea au fost în vacanță, potrivit calendarului școlar

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.