George Simion (Președinte AUR)
„O persoană vaccinată (n.r. împotriva Covid-19) răspândește virusul la fel de mult ca o persoană nevaccinată”.
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 16.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3 (min. 1:03:48)

Context

Invitat la emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3 din 9 august 2021, George Simion, lider și deputat AUR, a făcut următoarea afirmație:

O persoană vaccinată (n.r. împotriva Covid-19) răspândește virusul la fel de mult ca o persoană nevaccinată. Așa că nu este normal să se facă un Apartheid medical”. 

Ce verificăm?

Dacă persoanele vaccinate sunt la fel de contagioase ca persoanele nevaccinate.

Verificare

Vaccinarea oferă un scut de protecție chiar și nevaccinaților, arată un studiu israelian, efectuat în 177 de comunități definite geografic. Cercetătorii au calculat că rata de pozitivare în rândul persoanelor nevaccinate scade de două ori, cu fiecare 20 de puncte procentuale de populație vaccinată. 

Cercetătorii din Marea Britanie au arătat că persoanele complet vaccinate, chiar și în plină epidemie cu varianta Delta, au avut între 50% și 60% risc redus de infecție, inclusiv infecție asimptomatică, comparativ cu persoanele nevaccinate. Ca atare, și riscul de transmisibilitate este mult redus (o persoană neinfectată nu poate transmite virusul).

Chiar și în cazurile rare în care o persoană vaccinată contractează infecția cu coronavirus, riscul de a transmite virusul este mult redus.

Un studiu realizat în Marea Britanie și publicat în „The New England Journal of Medicine”, în luna august, arată că, în cazul vaccinării cu serurile Oxford-AstraZeneca și Pfizer-BioNTech, probabilitatea transmiterii virusului în gospodăriile în care cineva a fost testat pozitiv la cel puțin 21 de zile de la finalizarea schemei de vaccinare este cu aproximativ 40-50% mai mică decât în cazul gospodăriilor în care locuiesc oameni nevaccinați.

Un alt studiu, realizat de specialiști israelieni și francezi în gospodăriile din Israel, demonstrează că vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech „reduce riscul infecției, dar și al transmiterii în cazul unei infecții”. De exemplu, în cazul unei gospodării în care locuiesc 4 persoane, riscul de transmitere între doi adulți nevaccinați este de aproape 60%, pe când riscul de transmitere între 2 adulți vaccinați este de aproape 20%. Graficul de mai jos indică faptul că, indiferent de categoria de vârstă, vaccinarea scade riscul de transmitere.

Potrivit unui studiu realizat în Franța, „contribuția indivizilor nevaccinați la procesul de transmitere este și mai mare (n.r. decât la cel de infectare) cu un risc de transmitere de la un individ nevaccinat de 12,1 ori mai mare decât de la un individ vaccinat”.

Concluzie

Afirmația lui George Simion este falsă. Studiile arată că există un risc mai redus de transmitere a Covid în cazul persoanelor vaccinate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.