Grațiela Gavrilescu
Ploieștiul riscă să intre în procedură de infringement dacă domnul primar nu va supune, prin ordine de zi, deci hotărâre de consiliu, pentru a implementa un plan de măsuri pe calitatea aerului
Parțial Fals
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 08.06.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Observatorul PH

Context

În timpul unei vizite de lucru la Ploieşti, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a comentat pe marginea problemelor legate de calitatea aerului din oraş:

Chiar aici, la această staţie, înregistrarea lui PM10 este apropiată de limita maximă admisibilă, […], la fel ca şi la Brazi. […] Îmi aduc foarte bine aminte de anul 2006-2007, când se vorbea de studiul de trafic la nivel de municipiu, […] în sensul că limita maximă admisibilă ca număr de zile pentru pulberile în suspensie este fix de 35 de zile într-un an. Suntem în data de 4 iunie şi Municipiul Ploieşti are depăşiri 16 zile. Ploieștiul riscă să intre în procedură de infringement dacă domnul primar nu va supune, prin ordine de zi, deci hotărâre de consiliu, pentru a implemeta un plan de măsuri pe calitatea aerului.

Ce verificăm?

Dacă municipiul Ploieşti se află în riscul de a intra în procedură de infringement din cauza calităţii aerului.

Verificare

Am explicat pe larg procesul care duce la infringement aici. Vom relua esenţialul mai jos:

 

Procedura de infringement este cunoscută oficial drept procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor;  reprezintă instrumentul la care poate apela Comisia Europeană, în baza tratatelor Uniunii Europene, în momentul în care un stat membru nu aplică prevederile legislației europene. Site-ul Comisiei Europene prezinetapele procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, care poate fi rezumată astfel: prima reacţie a Comisiei nu este aceea de a solicita la CJUE amendarea un stat membru pentru netranspunerea directivelor, ci se încearcă soluţionarea problemei; cazul ajunge la CJUE doar ca ultimă soluţie.

Un alt amănunt extrem de important este că un oraş în sine nu poate intra în infringement – un stat membru poate risca acest deznodământ din cauza unui oraş, dar procedura se referă numai la ţări. De altfel, într-o speţă similară, Graţiela Gavrilescu a subliniat acest aspect: în octombrie 2017, referindu-se tot la calitatea aerului, aceasta declara:

Trebuie să reușim ca toate problemele pe care le avem pe mediu, inclusiv cele de calitate a aerului, să le rezolvăm. Am găsit colaborare și sprijin de la primarul Capitalei, Gabriela Firea, în sensul care au început să demareze lucrurile pe probleme care trenează de mulți ani și pentru care România are infringement pentru Municipiul București pe calitatea aerului. În Iași și Brașov, pentru aceeași calitate a aerului avem procedură de infringement și primarii respectivi nu doresc să colaboreze cu Ministerul Mediului astfel încât viața cetățenilor din comunitățile respective să nu fie pusă în pericol.

În ceea ce priveşte calitatea aerului, Comisia Europeană a decis să trimită deja România în faţa CJUE din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter – PM10). (conform comunicatului din 17 mai 2018).

Din acelaşi comunicat aflăm următoarele:

Comisia ia măsuri pentru a remedia depășirile semnificative și persistente ale valorilor-limită pentru doi poluanți-cheie, cu impact asupra sănătății: dioxidul de azot, care provine, în principal, din emisiile generate de traficul rutier și de industrie, și particulele în suspensie, care sunt prezente mai ales în emisiile generate de industrie, de încălzirea locuințelor, de trafic și de agricultură.

Concluzie

Afirmaţia Graţielei Gavrilescu este parţial falsă – deşi riscul de infringement este real, având în vedere şi precedentele exemple legate de calitatea aerului în Bucureşti, Braşov şi Iaşi, municipiul Ploieşti nu poate intra în infringement, căci procedura se referă numai la state.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.