Ionuț Moșteanu (USR, deputat)
„În medie, m-am uitat pe anul trecut, de când au venit la guvernare până în decembrie 2022, deci un an și două luni de guvernare, au băgat în medie 1.700 de oameni pe lună în sistemul bugetar, adică un mic orășel și-a găsit de lucru la stat de la PNL și PSD”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 21.04.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1TV

Context

În cadrul unei emisiuni politice, difuzată în 12 aprilie 2023, deputatul USR Ionuţ Moşteanu a vorbit despre creşterea alarmantă a numărului de bugetari pe fondul angajărilor politice impuse de alianţa PNL-PSD.

„Ei sunt numai despre cum își angajează oamenii… Deci PNL și PSD au devenit cele mai mari agenții de plasare a forței de muncă de la partid la stat. În medie, m-am uitat pe anul trecut, de când au venit la guvernare până în decembrie 2022, deci un an și două luni de guvernare, au băgat în medie 1.700 de oameni pe lună în sistemul bugetar, adică un mic orășel și-a găsit de lucru la stat de la PNL și PSD. Asta i-a interesat…”

Ce verificăm?

Numărul mediu de angajări lunare în sistemul bugetar pentru anul 2022, comparativ cu ultimele cinci guverne.

Verificare

Pentru o imagine cât mai clară, vom analiza evoluţia numărului de angajaţi bugetari în decursul ultimelor cinci guverne.

În ultimii ani, România a fost caracterizată de o permanentă instabilitate politică. Premierii au fost schimbaţi frecvent. După demiterea Guvernului Cîţu prin moţiune de cenzură, în noiembrie 2021, puterea a fost preluată de Guvernul Ciucă. Totodată, în perioada imediat următoare, conform protocolului agreat de alianța PSD – PNL – UDMR, va avea loc aşa numita „rotativă guvernamentală”. Prin urmare, premierul Nicolae Ciucă va demisiona, iar Președintele va desemna un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Numărul angajaţilor bugetari în perioada 2017-2022

Ministerul de Finanţe şi portalul data.gov.ro  prezintă evidența angajaților din sistemul public.

Concret, pentru intervalul 2017-2022, situaţia arată aşa:

Potrivit graficului, observăm că, în ultimii cinci ani, numărul salariaților bugetari a crescut cu aproximativ 70.000. Recordul a fost atins în 2019, cand după o reducere de personal semnificativă în anul precedent, Guvernul Dăncilă a introdus în sistem 31.719 noi posturi. Similar, după o scădere de 7.477 angajați în 2021, Guvernul Ciucă a acoperit „pierderea”,  angajând de trei ori mai mult într-un singur an. Practic, în 2022, au fost introduși lunar 1.828 oameni în sistemul bugetar

Concluzie

Afirmația lui Ionuț Moșteanu este parțial adevărată deoarece cifrele prezentate de el diferă față de cele din datele oficiale. În 2022, numărul mediu de angajări lunare în sistemul bugetar este de circa 1.800 oameni. În plus, Guvernul Dăncilă deține recordul de angajări în ultimii cinci ani, cu o medie lunară de aproape 2.650 de angajați noi la stat.

*Foto copertă: Ionuț Moșteanu / Facebook

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.