Kelemen Hunor (UDMR)
„România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depășește cu mult jumătate de procent din PIB-ul național în țara lui Brâncuși și Enescu”.
Adevărat
Barometru Factual
Cultura
Data verificării: 02.09.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

( photo: Gönczy Tamás, sursa Facebook)

La începutul lunii august, Guvernul a anunțat  o nouă ordonanță de urgență cu mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor publice (printre care reduceri de personal și restructurări în cadrul instituțiilor publice – Articolul XX). 

Reprezentanți ai sectorului cultural au criticat aceste măsuri.

În 15 august, Kelemen Hunor- președinte și deputat UDMR, dar și fost ministru al Culturii a scris pe Facebook:

România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depășește cu mult jumătate de procent din PIB-ul național în țara lui Brâncuși și Enescu”.

Ce verificăm?

Cât de mult spijină statul român cultura, în comparație cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Verificare

Statisticile Uniunii Europene din ultimii 10 ani arată astfel:

Observăm din ultimul grafic (cu media pe cei 10 ani analizați, respectiv 2012-2021), că România a cheltuit 1% din PIB pentru cultură, sub media UE de 1,17%. În acești 10 ani, mai puțin decât România au cheltuit doar Bulgaria, Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia și Slovacia.

Raportul privind execuția bugetară finală a anului 2022 arată că, anul trecut, în România, cheltuielile cu cultura, recreerea și religia au crescut în valori absolute față de 2021, dar nu și în procente.

 

Concluzie

Declarația făcută de Kelemen Hunor este adevărată. România se află într-adevăr pe ultimele locuri în Europa privind sprijinul pentru cultură și ajunge la doar 0.9% din PIB. Procentul include și cheltuieli pentru recreere și religie. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.