Klaus Iohannis (Președintele României)
„(...) am trimis legile justiției la CCR, la Parlament, am cerut un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. (...) Sigur, am fost obligat să le promulg într-o formă, pentru că mi se terminaseră prerogativele constituționale. Dar vom repara ce a mai rămas de reparat.”
Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 20.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4Media

Context

În întâlnirea cu jurnaliștii din 19 noiembrie 2019, candidatul PNL la președinție, Klaus Iohannis a afirmat că în afară de faptul că a alungat elefanții din guvern și a ieșit în geacă roșie, a reușit să anuleze 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției, adăugând că: 

„(…)am trimis legile justiției la CCR, la Parlament, am cerut un punct de vedere al Comisiei de la Veneția.  (…)Sigur, am fost obligat să le promulg într-o formă, pentru că mi se terminaseră prerogativele constituționale. Dar vom repara ce a mai rămas de reparat.”

Ce verificăm?

Ce acțiuni a făcut Președintele în legătură cu legile justiției și dacă le-a promulgat când nu a mai avut ce face.

Verificare

Pachetul legislativ denumit „legile justiției” se referă la trei acte normative care reglementează funcționarea sistemului judiciar, iar traseul lor în parlament a fost unul sinuos (pentru o analiză a tuturor pașilor urmați, puteți descărca aici un timeline):

În ceea ce privește acțiunile președintelui cu privire la aceste legi, da, acesta a cerut un punct de vedere Comisiei de la Veneția, în mai 2018, după ce anterior fusese făcută o sesizare și de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. 

Cu privire la pârghiile constituționale folosite în interiorul țării, aveți mai jos o listă cu calendarul și pașii urmați de cele trei propuneri legislative în Parlamentul României. Observăm că pentru toate cele trei legi, Klaus Iohannis a uzat într-adevăr de toate pârghiile constituționale aflate la dispoziția sa, adică a formulat cereri de reexaminare către Parlament (poate face asta o singură dată) și le-a sesizat la Curtea Constituțională (aici găsiți un document complet cu atribuțiile Președintelui). 

Facem precizarea că pentru noi este imposibil de analizat dacă au fost anulate 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Aveți aici o cercetare extinsă cu privire la care au fost modificările propuse și cum au evoluat ele, până la începutul anului 2019. Într-adevăr, la multe modificări s-a renunțat, fie ca urmare a deciziilor CCR, fie ca urmare a dezbaterilor din Parlament. Însă aceste modificări nu se pot evalua cantitativ, ci mai degrabă din punctul de vedere al impactului produs. 

Concluzie

Afirmațiile lui Klaus Iohannis sunt adevărate. Acesta a promulgat legile justiției abia după ce a făcut uz de toate pârghiile constituționale aflate la îndemâna sa pentru a le opri (cerere de reexaminare și sesizarea Curții Constituționale). Facem precizarea că nu se poate verifica dacă astfel au fost oprite 70% dintre modificările care ar fi compromis legile justiției. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.