Laura Codruța Kovesi (Procuror șef DNA)
Potrivit legii, un serviciu de informaţii, atunci când intra în posesia unor informaţii de corupţie este obligat să ne sesizeze. Aştept în continuare să primim informaţii de la SIE pentru că aşa scrie la lege. Aştept să respecte legea.
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 28.09.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

Invitată în cadrul unei emisiuni la postul național de televiziune, Laura Codruța Kovesi, procuror şef al DNA, a declarat:

 

Potrivit legii, un serviciu de informaţii, atunci când intra în posesia unor informaţii de corupţie este obligat să ne sesizeze. Aştept în continuare să primim informaţii de la SIE pentru că aşa scrie la lege. Aştept să respecte legea.

 

Ce verificăm?

Dacă serviciile de informații sunt obligate să sesizeze DNA când intră în posesia unor informații de corupție.

Verificare

Informații cu privire la legislația sub care funcționează Serviciului de Informații Externe găsim pe site-ul instituției. Astfel, Codul de procedură penală precizează la art. 61, alin. 1 că:   

 

(1) Ori de câte ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, sunt obligate să întocmească un proces-verbal despre împrejurările constatate:

c) organele de ordine publică şi siguranţă naţională, pentru infracţiunile constatate în timpul exercitării atribuţiilor prevăzute de lege.

 

Același articol este citat și la art 21 din Legea 51/1991 privind securitatea națională a României:

 

(1) Datele şi informaţiile de interes pentru securitatea naţională, rezultate din activităţile autorizate, dacă indică pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, sunt reţinute în scris şi transmise organelor de urmărire penală, potrivit art. 61 din Codul de procedură penală, însoţite de mandatul emis pentru acestea, la care se adaugă propunerea de declasificare, după caz, totală sau în extras, potrivit legii, a mandatului. Convorbirile şi/sau comunicările interceptate, redate în scris, şi/sau imaginile înregistrate se transmit organelor de urmărire penală în integralitate, însoţite de conţinutul digital original al acestora.

 

Concluzie

Declarația Laurei Codrușa Kovesi este adevărată. Legislația românească obligă serviciile de informații să sesizeze organele abilitate, în cazul nostru DNA, dacă este vorba de informații care indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăute de legea penală.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.