Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
Dacă [Mark Zuckerberg] era român și trebuia să îi dam 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!
Fals
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 22.08.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul știrii conform căreia Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei de socializare Facebook, și-a anunțat intenția de a-și lua două luni de concediu după nașterea celei de a doua fiice, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, a postat pe contul personal următorul comentariu:

 

Dacă era român și trebuia să îi dam 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!

Ce verificăm?

Dacă în România o persoană cu venituri echivalente cu ale lui Mark Zuckerberg, care ar fi beneficiat de indemnizația de creștere a copilului înainte de apariția OUG 55/2017, ar fi produs falimentul statului român.

Verificare

Acestă verificare este una care face apel la imaginație și proiecție bugetară. Avem în vedere, în primul rând, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor înainte de OUG 55/2017, cea din urmă fiind cea care aduce plafonarea acestor indemnizații.

 

Condițiile de acordare a beneficiilor OUG 111/200, conform vechiului text juridic, erau:

 

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

 

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

 

În continuare, verificăm care au fost veniturile lui Mark Zuckerberg din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

 

Prin intermediul paginii web a Securities and Exchange Commission a SUA, care pune la dispoziţia publicului date fiscale ale companiilor americane, putem vedea care sunt veniturile lui Mark Zuckerberg:

 

 

Observăm că Mark Zuckerberg a avut lunar de la Facebook, în ultimii 3 ani, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură în valoare de 1$. Această sumă îl putea situa în România la o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, conform OUG 111/2010.

 

Astfel, o persoană cu veniturile din salarii echivalente cu ale lui Mark Zuckerberg ar beneficia lunar de o indemnizație de 1.232,5 lei, valoare sub suma medie plătită de statul român pentru drepturi curente privind indemnizația de creștere a copilului, care este de 1.698,33 lei (conform datelor publicate de Ministerul condus de Lia Olguța Vasilescu pentru luna iunie 2017).

 

În consecință, persoana în cauză nu ar fi afectată de OUG 55/2017, cea care plafonează indemnizația privind creșterea copilului la un cuantum maxim de 8.500 lei.

 

Concluzie

Declarația Liei Olguța Vasilescu este falsă. Modalitatea de calculare a indemnizației pentru creșterea copilului este una care nu se raportează la veniturile obținute din dividende pentru afacerile părinților.

 

Veniturile din dividende ale acționarilor unor companii nu trebuie confundate cu veniturile din activități independente, căci, dacă ar fi fost să fie așa, probabil și milionarii României ar fi reușit să falimenteze statul după acest algoritm. Mark Zuckerberg deține aproximativ 410 milioane de acțiuni la Facebook, ceea ce îl situează pe locul 5 în clasamentul Forbes privind cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 56 miliarde de dolari.  

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.