Liviu Dragnea (PSD)
(...) Eu cred că și domnul Dacian Cioloș și cei din Opoziție nu se ceartă cu PSD, ci cu fluturașul de pensie. Când salariatul vede că are un salariu mai bun, când apar peste 100.000 de locuri de muncă, sunt indicatori, statistici. Repet, nu fundamental, nu fenomenal, dar a început să crească. Toate minciunile au picioare scurte. (...)
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 13.09.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3

Context

 

Făcând referire la activitatea guvernelor PSD de după alegerile parlamentare din 2016, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat:

(…) Eu cred că și domnul Dacian Cioloș și cei din Opoziție nu se ceartă cu PSD, ci cu fluturașul de pensie. Când salariatul vede că are un salariu mai bun, când apar peste 100.000 de locuri de muncă, sunt indicatori, statistici. Repet, nu fundamental, nu fenomenal, dar a început să crească. Toate minciunile au picioare scurte. (…)

 

 

Ce verificăm?

Câte locuri de muncă noi au apărut din decembrie 2016 până în prezent și cum a evoluat numărul salariaților români în ultimii ani.

Verificare

Date cu privire la efectivul total al românilor cu loc de muncă găsim pe site-ul Institutului Național de Statistică. Astfel, observăm că la finalul lunii decembrie 2016, în România erau 4.732.500 de salariați, în timp ce la finalul lunii iulie 2017 (ultimele date disponibile în acest moment) erau 4.859.500 de salariați. Așadar, conform datelor disponibile, în primele șapte luni ale acestui an numărul salariaților a crescut cu 127.000.

Totuși, din datele disponibile atât pe site-ul INS, cât și pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, observăm că efectivul salariaților se află, cu mici sincope, pe un trend ascendent încă de la începutul anului 2015.

În continuare, am calculat evoluția numărului de salariați pe primele şapte luni din anii 2015, 2016 și 2017. Din această analiză observăm că, în 2017, creșterea numărului de salariați a fost mai mică decât în perioada similară a precedenților doi ani.

Concluzie

Declarația lui Liviu Dragnea este parțial adevărată. Dacă ne uităm la datele oficiale, în primele șapte luni ale anului numărul salariaților a crescut cu 127.000. Însă trendul este unul ascendent încă din anul 2015, iar creșterea aferentă anului în curs este cea mai mică din acești ultimi trei ani, astfel că efectivul salariaților nu a început să crească odată cu instalarea primului guvern PSD de după parlamentarele de la finele anului trecut, ci se încadrează în trendul ultimilor trei ani.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.