Liviu Voinea (PSD)
„Acum 3 ani România nu avea acces la piața internațională de capital, acum se împrumută în condiții comparabile cu Turcia, India, mai bine decât Ungaria sau Slovenia”
Adevărat
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 25.06.2014
www.factual.ro

Context

La sfȃrşitului lui aprilie 2014, ȋn urma unei emisiuni de obligaţiuni ȋn euro, Liviu Voinea a afirmat la România TV (în emisiunea „Ediţie Specială” din 28 aprilie): „cu trei ani în urmă de exemplu, România nu avea acces la piaţa internaţională de capital. Acuma se împrumută în condiţii comparabile să zicem cu Turcia sau cu India mai bine decât Ungaria sau Slovenia”.

Guvernul Ponta a afirmat ȋn mod repetat că situaţia financiară a Romȃniei s-a ȋmbunătăţit ȋn ultima vreme, dovada fiind dobȃnzile bune obţinute de trezorerie la ȋmprumuturile externe. Aceste dobânzi ar reprezenta, la rândul lor, un indicator de ȋncredere al pieţelor faţă de politicile guvernului din Romȃnia.

Ce verificăm?

1.Dacă Romȃnia într-adevăr nu avea acces la piaţa internaţională de capital ȋn 2011.
2.Dacă condiţiile curente de acces la pieţele de capital de care se bucură Romȃnia acum (anul 2014), în speţă rata de dobândă, este comparabilă cu Turcia şi India sau mai avantajoase decȃt cele ale Ungariei sau Sloveniei.

Verificare

  1. În perioada critică 2010 – 2011, România nu a avut nicio emisiune reuşită de obligaţiuni pe piaţa internaţională. După această perioadă, prima emisune reuşită de obligaţiuni pe piaţa internaţională a avut loc ȋn data de 17 iunie 2011, intermediata de Erste Group, aşa cum arată comunicatul de presă al băncii, cu o rata a cuponului de 5,25% in suma de 1,5 miliarde EUR. De altfel, şi Raportul de Ţară al FMI din 2012, notează despre anul 2011 că acesta a fost anul în care a fost reînnoit accesul României la piaţa de eurobond-uri (pagina 5).În plus, analiştii Merryl Linch salută, în februarie 2012, reîntoarcerea României pe pieţele internaţionale de capital.
  2. Pentru comparabilitate mai crescută, s-au selectat, pe cȃt posibil, obligaţiuni cu maturităţi, valute şi perioade similare.

Conform site-ului de informaţii financiare Cbonds.com, există următoarea situaţie curentă a ratelor la care se împrumută ţările:

 

Rate de împrumut pe piața de capital internațional | Create Infographics
  1. Slovenia: 4,125% la obligaţiuni pe 5 ani şi 5,25% la obligaţiuni pe 10 ani
  2. Ungaria: 4% pe 5 ani şi 5.375% pe 10 ani
  3. România: 3,625% pe 10 ani
  4. Turcia: 4,125% pe 10 ani
  5. India: 4,5% la 5 ani si 4,875% la 10 ani

Concluzie

Afirmaţia ministrului Voinea este adevărată. In urmă cu exact trei ani de la data declaraţiei, Romȃnia nu avea acces la pieţele internaţionale. Începând cu vara lui 2011, Romȃnia a revenit pe piaţa de internaţională cu o emisiune de obligaţiuni ȋn euro.

Similar, există niveluri comparabile de dobândă la care se împrumută cele cinci state menţionate, iar nivelul de dobândă la care se poate împrumuta România este mai bun decât cel al Ungariei şi Sloveniei. De asemenea, afirmaţia este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.