Lorand Turos (UDMR)
„Dacă într-adevăr doriţi să eliminaţi pensiile speciale, nu doar o mică părticică pentru a câştiga capital politic şi pentru a bifa o promisiune electorală, vă invităm să facem o analiză serioasă a deciziilor Curţii Constituţionale, în care sunt neconstituţionale toate iniţiativele heirupiste de acest gen.”
Trunchiat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 02.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4media.ro

Context

Lorand Turos – liderul senatorilor UDMR – a afirmat în 17 februarie 2021, la votul privind eliminarea pensiilor senatorilor şi deputaţilor, că:

„Dacă într-adevăr doriţi să eliminaţi pensiile speciale, nu doar o mică părticică pentru a câştiga capital politic şi pentru a bifa o promisiune electorală, vă invităm să facem o analiză serioasă a deciziilor Curţii Constituţionale, în care sunt neconstituţionale toate iniţiativele heirupiste de acest gen.”

Ce verificăm?

Dacă în deciziile CCR, iniţiativele de eliminare a pensiilor speciale sunt neconstituţionale.

Verificare

Pensiile speciale se calculează altfel decât cele din sistemul public de pensii și sunt reglementate prin legi specifice. În prezent există următoarele tipuri de pensii speciale:

  • pensiile speciale pentru judecători și procurori (legea 303/2004)
  • pensiile speciale pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea (legea nr. 567/2004)
  • pensiile speciale pentru personalul aeronautic (legea 83/2015),
  • pensiile speciale pentru funcționarii publici parlamentari (legea 215/2015)
  • pensiile speciale pentru diplomați (legea 216/2015)
  • pensiile militare speciale (legea 223/2015)
  • pensiile speciale pentru parlamentari (legea 357/2015)
  • pensiile speciale pentru auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi (legea 7/2016).

Eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor, reglementate de legea 96/2006, a fost votată în Parlament în 17 februarie 2021.

Cu excepția UDMR, toate partidele au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale (357 de voturi „pentru”, nicio abținere și niciun vot împotrivă).

Președintele Klaus Iohannis a semnat în 24 februarie 2021 decretul privind promulgarea legii, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Eliminarea

În 25 iunie 2010, Curtea Constituțională a decis că abrogarea pensiei de serviciu a magistraților este neconstituțională (decizia CCR nr. 873/2010).

CCR a argumentat atunci că acordarea pensiei de serviciu reglementată prin legea 303/2004 le oferă magistraților stabilitate financiară și că aceasta este una dintre garanţiile independenţei justiţiei:

„(..) independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor”.

În 28 ianuarie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind abrogarea tuturor pensiilor speciale, inclusiv pe cele ale magistraților. Înalta Curte de Casație și Justiție și Avocatul Poporului au depus atunci sesizări de neconstituționalitate la CCR pentru acest proiect.

În 6 mai 2020, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că proiectul adoptat de deputați este neconstituțional (decizia CCR nr. 153/2020).

CCR a spus atunci că legea „vizează statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a pensiilor speciale” și că nu se respectă „exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor”. 

Un alt motiv invocat de CCR a fost acela că proiectul de lege a încălcat ordinea de sesizare a camerelor Parlamentului și nu au fost dezbătute în ședința comună reglementările privind drepturile deputaților și senatorilor.

 

Apoi, în 17 iunie 2020, Camera Deputaţilor a votat un proiect de lege care reglementa un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu și care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei, este neconstituţională.

Avocatul Poporului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au formulat sesizări la CCR și față de acest proiect.

În 18 decembrie 2020, Curtea Constituțională a declarat legea în ansamblul său ca fiind neconstituțională (decizia CCR nr .900/2020)

CCR a motivat că „legiuitorul şi-a depăşit marja de apreciere în procesul de legiferare” și că trebuie să „respecte beneficiul pensiei de serviciu reglementate de Legea 303/2004, Legea 47/1992 şi Legea 94/1992 în privinţa judecătorilor, judecătorilor Curţii Constituţionale, procurorilor, magistraţilor-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ai Curţii Constituţionale şi consilierilor de conturi”.

Curtea a menționat explicit atunci că „doar această pensie de serviciu (pentru magistrați – n.r.) se află în sfera de protecţie constituţională”

 

În privința pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor, pe care parlamentarii le-au eliminat în 17 februarie 2021 nu a fost formulată nicio sesizare de neconstituționalitate.

Augustin Zegrean – fost președinte al CCR – a precizat atunci că nu există un temei ca legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor să fie respinsă de Curtea Constituțională.

„Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituționalității legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizație pentru limită de vârstă. Foștii parlamentari au și o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie. (…) În Constituție nu veți găsi nicăieri scris că un drept câștigat așa rămâne pe vecie. Dacă ar fi așa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată. (…) Legea nu se referă la toată nația, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului, nu este o lege a pensiilor.”

Concluzie

Afirmațiile senatorului UDMR Lorand Turos sunt trunchiate. Este adevărat că toate inițiativele legislative care includeau și eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați au fost contestate la CCR și au fost declarate neconstituţionale. Acest lucru s-a întâmplat pentru că inițiativele includeau eliminarea pensiilor magistraților, iar CCR a precizat într-o decizie că doar acestea se află în sfera de protecţie constituţională.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.