Lucian Romascanu (PSD)
„Pacienții oncologici au decedat într-un număr mult mai mare față de perioada de anul trecut.”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 09.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

După ce în timpul epidemiei de Covid19, mai multe spitale au fost dedicate exclusiv cazurilor de îmbolnăviri cu noul virus, în 21 iunie 2020, senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat: 

„Pacienții oncologici au decedat într-un număr mult mai mare față de perioada de anul trecut.”

Ce verificăm?

Numărul deceselor cauzate de cancer în primele luni din 2019 și 2020.

Verificare

Pentru a putea verifica afirmația, am solicitat date oficiale din partea Institutului Național de Statistică (INS). 

În răspuns, instituția specifică faptul că  cifrele se referă la decesele celor care aveau reședința sau domiciliul obișnuit în România. Datele pentru anul 2019 sunt semi-definitive, fiind repartizate pe luni după data producerii fenomenului demografic, iar cele pentru  2020 sunt provizorii, fiind repartizate pe luni după data înregistrării fenomenului demografic la Oficiile de Stare Civilă (nu după data producerii fenomenului). 

Reiese că în ianuarie-aprilie 2019 au fost cu 174 mai multe decese cauzate de cancer decât aceeași perioadă din 2020. 

Notă: De asemenea, trebuie să  precizăm faptul că în răspunsul primit de la INS este menționat că în ianuarie 2020 sunt incluse și decesele produse în anul 2019, dar înregistrate la Oficiile de Stare Civilă în ianuarie 2020.

 

 

Concluzie

Afirmația lui Lucian Romașcanu este falsă. Conform datelor oficiale, în ianuarie-aprilie 2019 au fost cu 174 mai mulți pacienți oncologici decedați, cu mențiunea că în ianuarie 2020 sunt incluse și decese produse în anul 2019, dar înregistrate la Oficiile de Stare Civilă  în ianuarie 2020.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.