Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Ne-am pus la curent cu situația și cu proiectele institutului (n.r. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino) Vă voi spune pe scurt, în privința laboratorului în care se fac testări pentru Covid - are o capacitate de 500 de teste pe zi care poate fi crescută în funcție de necesități.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 27.04.2020
www.factual.ro

Context

În 23 aprilie 2020, premierul Ludovic Orban a făcut următoare afirmație

Ne-am pus la curent cu situația și cu proiectele institutului (n.r. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino) Vă voi spune pe scurt, în privința laboratorului în care se fac testări pentru Covid – are o capacitate de 500 de teste pe zi care poate fi crescută în funcție de necesități.

Ce verificăm?

Ce capacitate de testare pentru Covid-19 are Institutul Cantacuzino și dacă și la ce nivel poate fi crescută.

Verificare

Am trimis o solicitare în baza Legii 544/2001 la Institutul Cantacuzino în care am cerut să ni se transmită:

 

  1. Ce capacitate de testare pentru Covid-19 are în aceste momente Institutul Cantacuzino (câte teste poate procesa zilnic) și la cât poate fi crescută această capacitate.

„În acest moment, datorită  reorganizării fluxului activităților și reconfigurării programului de lucru, se pot efectua aproximativ 500 de teste de diagnostic molecular pentru detectarea SARS CoV-2, acest nivel putând fi crescut, în funcție de situație, până la 1000 de teste pe zi.” – Institutul Cantacuzino

  1. Ce capacitate de testare a avut (treptat) Institutul Cantacuzino de la începutul pandemiei de Covid-19 și până în prezent? A crescut aceasta sau a rămas la fel?

„La începutul activității de testare pentru infecția cu noul coronavirus, specialiștii Laboratorului Infecții Respiratorii Virale din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” puteau prelucra zilnic, în medie, 250 de probe.” – Institutul Cantacuzino

Concluzie

Conform reprezentanților Institutului Cantacuzino, afirmațiile premierului Ludovic Orban sunt adevărate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.