Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„În toate ţările din Europa se dispune izolarea la domiciliu a persoanelor care sunt suspecte că sunt infectate. Se apelează la măsuri de carantinare.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 22.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Romania TV

Context

Premierul Ludovic Orban a declarat, pe 16 iulie 2020,  în contextul votării legii privind carantina şi izolarea:

„În toate ţările din Europa se dispune izolarea la domiciliu a persoanelor care sunt suspecte că sunt infectate. Se apelează la măsuri de carantinare.”

Ce verificăm?

Dacă în toate ţările din Europa se dispune izolarea la domiciliu a persoanelor care sunt suspecte de coronavirus.

Verificare

Platforma Health System Response Monitor (HSRM) colectează informații despre modul în care sistemele de sănătate ale țărilor din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv toate statele membre ale UE, reacționează la criza generată de Covid-19.

Este un demers comun al Oficiului Regional OMS pentru Europa, al Comisiei Europene și al Observatorului European privind sistemele și politicile de sănătate și reprezintă un răspuns la focarul Covid-19, dar cuprinde și inițiative mai largi de sănătate publică. Este actualizată periodic cu informații. 

https://infogram.com/isolarea-in-statele-din-europa-1hmr6g5y0x7z2nl?live

Există și o analiză comparativă făcută de aceeași platformă pe 31 de țări din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care au implementat măsuri de izolare și carantină în conformitate cu recomandările OMS. 

 

 Analiza  arată că persoanele care s-au dovedit pozitive la COVID-19, dar nu necesită spitalizare, trebuie să se izoleze inițial la domiciliu în majoritatea țărilor.  Pentru cei care nu se pot izola acasă, unele hoteluri, pensiuni, cămine sau facilități specializate au fost transformate în instalații speciale de izolare pentru cazarea oamenilor.

În majoritatea țărilor, izolarea la locuință durează 14 zile, cu câteva excepții pentru că unele au stabilit perioada de izolare la 28 de zile.

În toate țările examinate, izolarea are loc acasă, cu excepția cazului în care este necesară spitalizarea. Mai multe țări au raportat inițial cazuri de persoane infectate care au fost spitalizate, dar când numărul de cazuri a început să crească izolarea s-a făcut la domiciliu. 

În general, contacții apropiați cazurilor ai persoanelor suspecte și confirmate intră în carantină timp de 14 zile.

Notă: Legea Carantinei și Izolării a intrat în vigoare în 18 iulie 2020. 

Concluzie

Afirmațiile premierului Ludovic Orban sunt adevărate. Majoritatea ţărilor din Europa, cel puțin cele 45 analizate în acest caz, au măsuri ce dispun izolarea/carantinarea la domiciliu a persoanelor care sunt suspecte că sunt infectate cu noul coronavirus (cu excepția Suediei, care doar recomandă ca persoanele care prezintă simptome să rămână acasă, țara neavând restricții severe de niciun fel).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.