Viorica Dăncilă (PSD)
„România este pe locul trei în ierarhia ţărilor cu cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est.”
Trunchiat
Barometru Factual
Mediu de afaceri
Data verificării: 01.10.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

Viorica Dăncilă – premierul României – a declarat în 19 septembrie 2019, la începutul unei ședințe de guvern că: 

România este pe locul trei în ierarhia ţărilor cu cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est.”

A mai adăugat că țara noastră este o destinaţie de afaceri atractivă, oferă oportunităţi de investiţii şi forţă de muncă bine pregătită”.

Ce verificăm?

Topul țărilor în funcție de investitori.

Verificare

Viorica Dăncilă se referă la topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est, realizat de compania internațională de asigurări de credit COFACE (Compagnie Française d’Assurance pour le Commerce Extérieur), top aferent anului 2018. 

Raportul a fost publicat în septembrie, anul acesta și conform lui, România are 61 de companii în topul celor mai mari 500 de firme din regiunea Europei Centrale şi de Est în 2018, cu cinci mai multe decât în 2018, şi trece, astfel, pe locul trei ca număr de firme, după Polonia şi Ungaria.

„Al treilea loc de pe podium merge la România, care găzduiește 61 de jucători de top din CEE. Ponderea țării în clasament a crescut cel mai mult, livrând alte cinci companii decât în anul anterior.

Însă venitul total de 69,4 miliarde euro din 2018 este mai mic decât cel al companiilor cehe, care sunt clasate pe locul 4 după numărul de companii. Cu toate acestea, creșterea cifrei de afaceri ale companiilor românești a fost relativ mare – 14,3% – și profiturile nete au crescut cu 12,7%.

Pe de altă parte, companiile românești sunt încă în rândul celor mai mici din clasament, cu o medie cifra de afaceri de 996 milioane euro. De exemplu: întreprinderile din Letonia și Lituania sunt mai puțin reprezentate în clasament, au câștigat în medie 1.046,1 milioane euro, respectiv 1.052 milioane euro. Însă jucătorii români prind din urmă un an de creșteri cu venituri peste medie (14,6% față de media de 12,3%).

Industria auto și de transport a devenit din ce în ce mai mare importantă pentru economia românească și companiile străine din top. Acestea reprezintă cel mai mare număr de companii (13 sau 21,3%). Investițiile suplimentare, capacitățile crescânde și o cerere puternică pentru autoturisme au sprijinit creșterea cifrei de afaceri din sector. Acest lucru se datorează dinamicii excelente de vânzare a mașinilor Dacia, precum și a producției crescute de la Ford România, care este unul dintre cei mai mari actori în clasamentul general. În ultimii zece ani, România aproape și-a dublat producția anuală de vehicule”.

De altfel, compania Ford România este lăudată și individual.

„Ford România (66) a investit în capacitatea uzinei; produce Modelul EcoSport și a livrat anul trecut aproape 142.000 de unități. Cifra este de trei ori mai mare decât în anul precedent când compania a produs modelul B-Max. Cifra de afaceri a explodat cu 118,7%, iar profiturile nete au crescut cu 84,8% în 2018. Drept urmare, Ford România a urcat cu 115 locuri în clasament”.

Pe locul I în clasament se află Polonia, cu 175 de companii de top, iar pe locul II, Ungaria, cu 71. 

Atât clasamentul pentru anul 2017, cât și cel pentru anul 2016 au poziționat România pe locul 4. În 2017, România avea 56 de companii, iar în 2016 avea 65, mai puține ca anul acesta, dar și mai puține ca Cehia (71 companii în 2016, 67 companii în 2017 și 60 companii în 2018), care acum a căzut pe poziția a patra.

 

Pentru anul 2019, însă, previziunile venite de la Topul 500 CEE nu par a fi foarte bune pentru țara noastră. 

„Boom-ul economic din 2017 a început să se estompeze doar un an mai târziu, în 2018. Este puțin probabil să se accelereze din nou consumul privat în 2019, deși nivelul său solid și ponderea substanțială în economie (63% din PIB) îl va face să își păstreze poziția de principalul motor de creștere.

Îmbunătățirea continuă a pieței muncii, odată cu rata șomajul a scăzut la 4,0% în decembrie 2018 și creșterea suplimentară a salariilor (cu salariul minim în creștere cu aproape 8% din 2019) va continua să susțină cheltuielile gospodărești. Salariile sunt conduse de deficitul tot mai mare de muncă, care este rezultatul emigrării și a unei populații îmbătrânite, în ciuda stimulentelor financiare folosite pentru încurajarea mobilității în rândul șomerilor și reducerea pe termen lung a şomajului.

În același timp, inflația accelerată a redus deja la jumătate creșterea salariilor reale în 2018, comparativ cu anul precedent. Anterior, consumul gospodăriei a fost crescut prin implementarea de măsuri fiscale de stimulare, inclusiv reduceri de impozite, creșteri ale salariului minim și majorarea salariilor din sectorul public.

Cu toate acestea, aceste reduceri de impozite au dispărut și au contribuit la creșterea prețurilor de consum, însoțite de presiunea inflaționistă cauzată de excesul de cerere. Lipsa forței de muncă rămâne o preocupare pentru companii și declanșează creșteri suplimentare ale remunerației. Mai mult, costul forței de muncă crește este cu mult înaintea creșterii productivității. Presiunea care vine de la salariile în creștere a fost parțial ușurată de transferul contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați. Mașinile (Dacia și Ford) și anvelopele, împreună cu lemnul, îngrășămintele, metalele, medicamentele, mașinăriile și îmbrăcămintea rămân importante pentru exporturile românești”.

 

Concluzie

Afirmațiile Vioricăi Dăncilă sunt trunchiate. Într-adevăr, România este pe locul trei în ierarhia ţărilor cu cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, dar premierul nu prezintă și detaliile mai puțin plăcute ale analizei făcute de COFACE. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.