Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Din 360 şi ceva de spitale, cea mai mare parte a lor nu sunt subordinea Ministerului Sănătăţii, sunt în subordinea autorităţilor locale.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 30.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4Media

Context

În 13 iunie 2020, premierul Ludovic Orban a explicat că spitalele „au obligaţia să primească pacienţii care au nevoie de tratament sau intervenţii în spital”. A  adăugat și că:

„Din 360 şi ceva de spitale, cea mai mare parte a lor nu sunt subordinea Ministerului Sănătăţii, sunt în subordinea autorităţilor locale.”

Ce verificăm?

Cui se subordonează spitalele din România.

Verificare

O bază de date publice indică un număr de 375 unități spitalicești. Pentru că nu este menționat și în subordinea cărei autorități – administrație publică sau Ministerul Sănătății – se află fiecare unitate, am cerut date Institutului de Sănătate Publică. Potrivit lor, la 31 decembrie 2019, 51 de unități spitalicești sunt în subordinea Ministerului Sănătății. 

Corelate, datele arată astfel:

Din verificările noastre, 272 spitale se află în subordinea administrațiilor locale (consilii județene, consilii locale, primării), 65 de unități se află în subordinea Ministerului Sănătății, iar restul sunt spitale din rețeaua proprie a diferitor ministere (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne)

Hotărârea nr. 144/2010 arată că Ministerul Sănătății are 58 de unităţi medicale în subordine care sunt finanţate integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, alte șapte unităţi finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, o unitate finanţată din venituri proprii. Alte trei unități sunt doar sub autoritatea sa, iar încă patru se află în coordonarea Ministerului Sănătății. Lista poate fi văzută și pe site-ul ministerului.

Concluzie

Afirmația premierului Ludovic Orban este adevărată. Cea mai mare parte a spitalelor publice sunt în subordinea autorităţilor locale, nu a Ministerului Sănătăţii.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.