Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„20 de ani din cei 30 de democrație românească, Ministerul Sănătății a fost condus de către miniștri ai Partidului Național Liberal”
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 11.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Libertatea (minutul 16:30)

Context

Pe 5 noiembrie, Marcel Ciolacu- preşedintele Partidului Social Democrat a declarat că deficienţele sistemului sanitar din România sunt responsabilitatea Partidului Naţional Liberal, care a condus Ministerul Sănătății timp de douăzeci de ani după 1989:

„20 de ani din cei 30 de democrație românească, Ministerul Sănătății a fost condus de către miniștri ai Partidului Național Liberal”

Ce verificăm?

Cât timp a fost condus Ministerul Sănătăţii de miniștri ai Partidul Naţional Liberal.

Verificare

Am verificat apartenenţa politică a miniştrilor sănătăţii din 1989 până în prezent. Pentru numele miniştrilor din perioada 1989-februarie 2014 am folosit datele din arhiva Ministerului Sănătăţii, iar pentru mandatele ulterioare am consultat decretele prezidenţiale de numire ale guvernelor.

La cârma Ministerului Sănătăţii au fost membri ai PNL timp de 2268 de zile, adică 6 ani şi trei luni

Nici dacă luăm în considerare perioadele în care PNL s-a aflat la guvernare, dar portofoliul Sănătăţii a aparţinut altor partide, afirmaţia lui Marcel Ciolacu nu este adevărată. 

Într-o verificare anterioară, Factual a arătat că până în 15 martie 2019, PNL s-a aflat la guvernare timp de 646 de zile, ca parte a alianţei USL şi 1454 de zile ca parte a alianţei D.A.. De atunci, Partidul Liberal a mai acumulat 366 de zile la guvernare (din 4 noiembrie 2019 până la data declaraţiei), ajungând la un total de 2466 de zile, adica tot sub şapte ani.

Marcel Ciolacu preia o informație falsă. 

După o postare de pe Facebook, în care sunt socotiţi liberali miniştrii ai sănătăţii din guvernele PNŢCD sau miniştrii UDMR din guverne conduse de PNL, au apărut apoi articole în Sputnik sau DCNews. Spre deosebire de postarea iniţială, articolele ignoră referirile la perioadele în care Ministerul Sănătăţii a fost condus de social democraţi şi adaugă și că: „PNL şi latura din care provin au guvernat la sănătate mai mult ca PSD”.

 

Concluzie

Afirmaţia lui Marcel Ciolacu este falsă. PNL nu a condus Ministerul Sănătăţii timp de 20 de ani.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.