Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Susțin impozitarea marilor averi, nu a muncii! Sper că e clar și pentru cei din PNL care încearcă să deturneze în mod populist această temă. Le reamintesc că PSD a redus impozitul pe venitul din muncă de la 16% la 10%, iar atunci PNL s-a opus! În viziunea noastră, munca trebuie încurajată, nu supra-impozitată."
Adevărat
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 09.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 30 iunie 2020, președintele interimar PSD Marcel Ciolacu a afirmat pe Facebook faptul că: 

„Susțin impozitarea marilor averi, nu a muncii! Sper că e clar și pentru cei din PNL care încearcă să deturneze în mod populist această temă. Le reamintesc că PSD a redus impozitul pe venitul din muncă de la 16% la 10%, iar atunci PNL s-a opus! În viziunea noastră, munca trebuie încurajată, nu supra-impozitată.”

Ce verificăm?

Dacă PNL s-a opus la votarea proiectului PSD de reducere a impozitului pe venitul de la 16% la 10%

Verificare

O.U.G. nr.79 a fost emisă în 2017  de Guvernul PSD. Actul aduce numeroase modificări Codului Fiscal printre care și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018. „Cota de impozit este de 10% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului (…)”, scrie în ordonanță, făcându-se referire la următoarele categorii de venituri:

  • Activități independente; 
  • Salarii și asimilate salariilor;
  • Cedarea folosirii bunurilor;
  • Investiții;
  • Pensii;
  • Activități agricole silvicultură și piscicultură;
  • Premii; 
  • Alte surse.

În 13 noiembrie 2017 ordonanța a fost depusă pentru aprobare în Senat, iar o lună mai târziu, în 4 decembrie 2017 a fost înscrisă pe ordinea de zi și votată. Rezultatul votului împărțit pe partide politice este acesta:

Astfel, PSD, UDMR și ALDE au votat pentru, în timp ce împotrivă au votat partidele  PNL, USR, PMP și un senator neafiliat. 

În acest moment ordonanța este depusă la comisiile din Camera Deputaților, urmând să fie înscrisă pe ordinea de zi și votată și în Camera Deputaților care este camera decizională în acest caz. 

Concluzie

Afirmațiile făcute de Marcel Ciolacu sunt adevărate. După cum am arătat și în verificare până acum ordonanța de urgență care prevede scăderea impozitului de la 16% la 10% a fost votată doar de către Senat în 4 decembrie 2017, iar PNL a votat împotriva aprobării acestei ordonanțe cu 19 voturi contra.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.