Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferenţa.”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 25.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a declarat pe 21 iulie 2020 că: 

„Manipularea de la început a dus şi la această lipsă de credibilitate a Guvernului în gestionarea acestei pandemii. Nu ei fac toate testele. Românii se duc şi se testează în sistemul privat cu alte preţuri decât toată Europa. La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferenţa. Ei vin acum şi spun că sunt 20.000 de teste făcute astăzi, pentru că românii merg şi se testează singuri.”

Ce verificăm?

Care este prețul unui test Covid-19 în Germania.

Verificare

Marcel Ciolacu a făcut această afirmație pe baza unei fotografii cu o chitanță care s-a răspândit pe Facebook în mai multe țări din Balcani, potrivit Digi24.ro

Imaginea a fost distribuită și de Alin Marina, un fost om de comunicare al PSD și actual membru al Pro România. Ulterior, acesta a șters fotografia și a recunoscut că este un fake news. 

Faktograf.hr, o platformă de fack-checking din Bosnia-Herțegovina, arată într-un material publicat în 6 iulie că mai multe articole pe aceeași temă sunt false. 

Pentru a lămuri situația, am apelat la jurnaliștii de la Correctiv.org din Germania. Acești ne-au transmis că în Germania, statul plătește costul testului Covid în cazul în care o persoană e suspectă de infectare din asigurării, iar dacă cineva dorește să fie testat fără niciun motiv, trebuie să plătească din buzunar. 

În cazul în care testul e făcut pe asigurare medicală, laboratorul primește 39,40 euro. Apoi, dacă testul e făcut de un spital, acesta primește 42 de euro din fondul de asigurări. Jurnaliștii ne-au transmis că înainte de 1 iulie costurile au fost mai mari. 

GKV – Spitzenverband (Asociația Națională a Fondurilor de Asigurări de Sănătate) arată că inclusiv „costurile de laborator pentru un test pentru persoanele care nu prezintă simptome pot fi acum acoperite. (…) SHI suportă costurile”, însă doar dacă serviciul public de sănătate este cel care a inițiat testele.

„Asigurarea legală de sănătate acoperă costurile dacă serviciul public de sănătate a inițiat testele. Aceasta se aplică indiferent de starea de asigurare a persoanei testate.”

Referitor la prețuri, GKV – Spitzenverband spune că: 

„Furnizorii de servicii primesc un tarif forfetar de 50,50 euro pentru diagnosticul de laborator. Aceasta include detecția acidului nucleic a beta-coronavirusului SARS-CoV-2, incluzând, în special, serviciile medicale de laborator medicale, materialele de transport și costurile de transport.”

GKV mai arată că înainte de 1 iulie, prețul unui test era de 59 de euro

La un laborator din Germania, IMD Labor Greifswald, prețul unui test ajunge la 147.46 în cazul unui pacient privat. 

Concluzie

Afirmația lui Marcel Ciolacu este falsă. Costul unui test pentru depistarea Covid-19 nu a fost vreodată 17 sau 18 euro în Germania.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.