Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

10.06.2020

„În guvernarea PSD am luat măsuri prin care am creat sute de mii de locuri de muncă și am avut cea mai mică rată a șomajului din Europa. Guvernul PNL a distrus tot și ne-a adus din nou la nivelul anului 2017."

Marcel Ciolacu

președinte PSD

Sursa afirmației: Facebook

Trunchiat

Context

În 3 iunie 2020, președintele interimar PSD Marcel Ciolacu a scris pe Facebook : 

„În guvernarea PSD am luat măsuri prin care am creat sute de mii de locuri de muncă și am avut cea mai mică rată a șomajului din Europa. Guvernul PNL a distrus tot și ne-a adus din nou la nivelul anului 2017.”

Ce verificăm?

Dacă în guvernarea PSD am avut cea mai mică rată a șomajului din Europa.

Verificare

PSD a preluat guvernarea în ianuarie 2017, după guvernul tehnocrat. Deși premierii au fost schimbați, social-democrații au rămas la guvernare până în 4 noiembrie 2019, când Președintele a numit guvernul condus de Ludovic Orban. 

Conform Institutului Național de Statistică, în perioada guvernării PSD, rata șomajului a atins următoarele cote: 

Apoi, Eurostat arată că: 

  • în decembrie 2017, cele mai joase rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2.3%), Malta and Germania (ambele cu 3.6%)
  • în decembrie 2018, cele mai mici rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2.1%), Germania (3.3%), Polonia (3.5%) și Olanda(3.6%).
  • în decembrie 2019, cele mai mici rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2.0%), Germania și Olanda  (ambele 3.2%).

Institutul Național de Statistică a publicat un comunicat de presă care arată că în aprilie 2020, rata șomajului în România a fost de 4,8%. 

În 16 martie a fost declarată starea de urgență din cauza crizei sanitare generată de COVID-19. Pe perioada stării au fost luate mai multe măsuri care au dus la închiderea temporară a mai multor locuri de muncă. Astfel, conform INS, în luna martie 2020, rata șomajului a crescut la 4,6%, iar numărul șomerilor a crescut cu 59.000 de persoane față de luna precedentă, urmând ca în luna aprilie să crească la 4,8%

Rata medie a șomajului în Uniunea Europeană a fost în luna martie și apoi în  aprilie de 6.4%. România clasându-se sub această medie.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Marcel Ciolacu sunt trunchiate. Într-adevăr, rata șomajului în luna aprilie în România a crescut la 4,8%, ajungând aproape la nivelul din 2017, dar această creștere a venit la pachet cu pandemia generate de COVID-19. Mai mult, după cum am prezentat în verificare,  România nu a avut în perioada guvernării PSD (2016-2019) cea mai mică rată a șomajului din Europa, ci Cehia…

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.