Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„În guvernarea PSD am luat măsuri prin care am creat sute de mii de locuri de muncă și am avut cea mai mică rată a șomajului din Europa. Guvernul PNL a distrus tot și ne-a adus din nou la nivelul anului 2017."
Trunchiat
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 10.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 3 iunie 2020, președintele interimar PSD Marcel Ciolacu a scris pe Facebook : 

„În guvernarea PSD am luat măsuri prin care am creat sute de mii de locuri de muncă și am avut cea mai mică rată a șomajului din Europa. Guvernul PNL a distrus tot și ne-a adus din nou la nivelul anului 2017.”

Ce verificăm?

Dacă în guvernarea PSD am avut cea mai mică rată a șomajului din Europa.

Verificare

PSD a preluat guvernarea în ianuarie 2017, după guvernul tehnocrat. Deși premierii au fost schimbați, social-democrații au rămas la guvernare până în 4 noiembrie 2019, când Președintele a numit guvernul condus de Ludovic Orban. 

Conform Institutului Național de Statistică, în perioada guvernării PSD, rata șomajului a atins următoarele cote: 

Apoi, Eurostat arată că: 

  • în decembrie 2017, cele mai joase rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2.3%), Malta and Germania (ambele cu 3.6%)
  • în decembrie 2018, cele mai mici rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2.1%), Germania (3.3%), Polonia (3.5%) și Olanda(3.6%).
  • în decembrie 2019, cele mai mici rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2.0%), Germania și Olanda  (ambele 3.2%).

Institutul Național de Statistică a publicat un comunicat de presă care arată că în aprilie 2020, rata șomajului în România a fost de 4,8%. 

În 16 martie a fost declarată starea de urgență din cauza crizei sanitare generată de COVID-19. Pe perioada stării au fost luate mai multe măsuri care au dus la închiderea temporară a mai multor locuri de muncă. Astfel, conform INS, în luna martie 2020, rata șomajului a crescut la 4,6%, iar numărul șomerilor a crescut cu 59.000 de persoane față de luna precedentă, urmând ca în luna aprilie să crească la 4,8%

Rata medie a șomajului în Uniunea Europeană a fost în luna martie și apoi în  aprilie de 6.4%. România clasându-se sub această medie.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Marcel Ciolacu sunt trunchiate. Într-adevăr, rata șomajului în luna aprilie în România a crescut la 4,8%, ajungând aproape la nivelul din 2017, dar această creștere a venit la pachet cu pandemia generate de COVID-19. Mai mult, după cum am prezentat în verificare,  România nu a avut în perioada guvernării PSD (2016-2019) cea mai mică rată a șomajului din Europa, ci Cehia…

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.