Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Doamna Turcan habar nu are nici măcar ce legi a votat! Da, dna Turcan, acum fix un an, în aprilie, ați votat legea PSD prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu virusul să primească o pensie de urmaș egală cu 75% din salariul cadrului medical respectiv.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 15.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 07 aprilie 2021, Marcel Ciolacu, deputat PSD, a scris pe Facebook:

„Doamna Turcan habar nu are nici măcar ce legi a votat! Da, dna Turcan, acum fix un an, în aprilie, ați votat legea PSD prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu virusul să primească o pensie de urmaș egală cu 75% din salariul cadrului medical respectiv.”

Afirmația vine în urma declarației făcute de Raluca Turcan, în 7 aprilie 2021, în cadrul unui briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern:

„În legătură cu pașaportul, aşa-zisul ”paşaport CORONA”, cred că aţi avut declarațiile prim-ministrului şi ale vicepremierului şi nu doresc să mai insist şi eu pe acest subiect. În privința ajutoarelor pentru înmormântare pentru cei decedați de coronavirus, există ajutoare de înmormântare. Nu luăm în calcul un ajutor special, specific pentru persoanele care au decedat de coronavirus. Există, însă, în discuţie un proiect prin care să se acorde un sprijin pentru familie medicilor care au decedat de coronavirus. Acest proiect este, în momentul de faţă, în discuţii între ministerele care trebuie să se pronunțe pe acest proiect.

Ce verificăm?

Dacă există deja o lege privind ajutorul acordat familiilor medicilor care au decedat în urma infecției cu SarsCov2.

Verificare

În luna aprilie 2020, 43 de senatori PSD împreună cu doi neafiliați au inițiat Proiectul de Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19 (PL-x nr. 144/2020) conform Camerei Deputaților

În urma votului, proiectul care prevede ca familiile medicilor care au murit din cauza Covid-19 să primească o pensie de urmaș în valoare de 75% din salariul cadrului medical respectiv, a fost adoptat de Camera Deputaților pe 23 aprilie 2020, cu 312 voturi pentru, 0 voturi contra, 4 abțineri și o persoană care nu a votat. În 15 mai 2020, proiectul a fost promulgat prin Decret nr.262/2020 , devenind Legea nr.56/2020

Din păcate, site-ul Camerei Deputaților menționează că a fost vorba de vot electronic. În caseta deputatului Raluca Turcan, ziua de 23 aprilie 2020, când a avut loc votul pentru mai multe proiecte legislative, lipsește. 

Astfel că, am solicitat Camerei Deputaților să ne spună dacă  Raluca Turcan a votat în acea zi. Aceștia ne-au transmis:

„Deoarece ședința de plen din data de 23 aprilie 2020 s-a desfășurat concomitent în trei modalități diferite – online, telefonic si fizic, în sala de plen – nu deținem o defalcare a modului de vot, alta decât aceea care rezultă din  stenograma ședinței publicată din oficiu (http://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.stenograma?ids=8147&idl=1)

și din înregistrarea video de pe site-ul Camerei Deputatilor

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18478

Ulterior, tot pe 7 aprilie 2021, Raluca Turcan a adus clarificări, menționând că proiectul adus în discuție completează și face aplicabilă legea 56/2020.

 

Concluzie

Afirmația lui Marcel Ciolacu este adevărată. Există deja o lege prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu Covid-19 să primească un ajutor sub formă de pensie de urmaș.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.