Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Acum, după două luni de zile și aproape de ridicarea stării de urgență, timp în care învățământul s-a desfășurat on line în România, Guvernul anunță „triumfalist” că ne aflăm în același punct: 'o să facem', 'o să analizăm', 'o să asigurăm'.
Adică NIMIC! Nimic concret pentru a garanta accesul tuturor elevilor la educație, inclusiv a celor 250.000 de copii, de care au aflat abia acum că nu își permit să cumpere tablete sau laptopuri!"
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 13.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Ministerul Educației a cerut 150.000.000 lei din fondul de rezervă pentru achiziționarea de tablete/laptopuri pentru elevii din mediile defavorizate, în 7 mai 2020, Marcel  Ciolacu- președintele interimar al PSD a scris pe Facebook:

„Acum, după două luni de zile și aproape de ridicarea stării de urgență, timp în care învățământul s-a desfășurat on line în România, Guvernul anunță „triumfalist” că ne aflăm în același punct: ‘o să facem’, ‘o să analizăm’, ‘o să asigurăm’.
Adică NIMIC! Nimic concret pentru a garanta accesul tuturor elevilor la educație, inclusiv a celor 250.000 de copii, de care au aflat abia acum că nu își permit să cumpere tablete sau laptopuri!”

Ce verificăm?

Ce măsuri a luat Ministerul Educației pentru copii din medii defavorizate în contextul Covid19.

Verificare

În contextul epidemiei, învățământul preuniversitar a trecut prin mai multe schimbări: 

  • 11-22 martie 2020–  cursurile din întreaga țară au fost suspendate
  • 16 martie 2020– dreptul la învățătură a fost suspendat prin decret pe perioada stării de urgență. 
  • 14 aprilie 2020– starea de urgență a fost prelungită prin decret pentru încă 30 de zile, dreptul la învățătură a rămas suspendat. 
 • 21 aprilie 2020- Ministerul Educației emite un ordin care impune desfășurarea școlii în mediul online și reglementează modul de desfășurare. 
 • 27 aprilie 2020– Președintele României anunță public faptul că școala nu se va mai relua fizic în acest an școlar, dar se va continua cu școala în regim online până la data de 12 iunie.  

În perioada suspendării cursurilor școlare, Guvernul României și Ministerul Educației și Cercetării au făcut următoarele lucruri: 

 • 10 martie 2020– Ministerul Educației anunță că urmează să realizeze cursuri televizate în parteneriat cu Televiziunea Română pentru toate nivelurile de învățământ, prioritate având elevii din clasele terminale (clasa a VIII-a, respectiv a XII-a). 
 • 26 martie 2020– Ministerul Educației a actualizat calendarul privind acordarea unor vouchere de 200 euro în vederea achiziționării de calculatoare. Ajutorul financiar face parte dintr-un program național început încă din 2004. 
 • 7 mai 2020– Guvernul adoptă o hotărâre ce prevede suplimentarea bugetului Ministerului Educației. 

Concluzie

Afirmațiile făcute de Marcel Ciolacu sunt parțial adevărate. Inițiativa de a aloca bani bani pentru cumpărarea tabletelor/laptopurilor s-a concretizat doar pe 7 mai 2020, însă școala se desfășoară online după ce în 21 aprilie 2020 s-a emis un ordin în acest sens.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.