Marius Budăi (PSD, ministrul Muncii și Solidarității Sociale)
„România are, din nefericire, a zecea cea mai ridicată rată a mortalității persoanelor infectate din UE, iar Iohannis și PNL consideră că și-au făcut datoria!”.
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 06.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul PSD, Marius Constantin Budăi, încearcă să arate faptul că epidemia COVID-19 nu a fost gestionată eficient de guvernul PNL, spunând că eficiența guvernului român nu poate fi comparată cu cele din Vestul Europei ci doar cu cele din Europa de Est și Centrală (care au avut aceleași condiții inițiale), alegând totuși să își înceapă postarea prin următoarea afirmație, comparând România cu restul țărilor din UE

 „România are, din nefericire, a zecea cea mai ridicată rată a mortalității persoanelor infectate din UE, iar Iohannis și PNL consideră că și-au făcut datoria!”.

Ce verificăm?

Rata mortalității în rândul persoanelor infectate cu Covid 19 în Uniunea Europeană.

Verificare

Conform datelor publicate pe Worldometers.com, cifrele privind infectările cu Covid 19 arată ca în graficul de mai jos.

 

Pentru a determina procentul deceselor din persoanele infectate în țările Uniunii Europene, am luat în calcul numărul total de persoane confirmate cu  Covid 19 și numărul de decese (cu mențiunea că datele se actualizează în fiecare zi, iar calculele sunt făcute pe 04.05.2020). 

Top 20 al țărilor care au înregistrat cel mai mare procentaj de decese în urma îmbolnăvirilor cu Covid 19 este acesta: 

Concluzie

Conform datelor statistice, afirmația lui Marius Constantin Budăi este adevarată. Însă trebuie menționat că dacă ne uităm la numărul infectărilor și numărul deceselor, trebuie să avem în calcul și numărul de teste efectuate- capitol la care nu suntem tocmai fruntași. Astfel se explică și procentul mare de decese înregistrate raportat la numărul de infectări.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.