Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

22.07.2020

„Azi, prim-ministrul Greciei, la televiziunea națională de la Atena, a făcut o declarație potrivit căreia România și Bulgaria umflă cifrele celor infectați cu Covid-19 pentru a obține din bugetul UE o parte mai importantă.”

Teodor Meleșcanu

Fost membru ALDE (până în 2019)

Sursa afirmației: Digi 24

Fals

Context

Senator (fost ALDE) și fost ministru de Externe,  Teodor Meleșcanu a declarat în 21 iulie: 

„Azi, prim-ministrul Greciei, la televiziunea națională de la Atena, a făcut o declarație potrivit căreia România și Bulgaria umflă cifrele celor infectați cu Covid-19 pentru a obține din bugetul UE o parte mai importantă. E o lovitură extrem de gravă la adresa credibilității și a imaginii României. Vreau să întreb dacă într-adevăr aceste cifre pot să ne aducă prejudicii extrem de grave, fără să ne legănăm cu ideea că dacă avem mai mulți morți sau în spitale vom primi și mai mulți bani de la UE.”

Ce verificăm?

Dacă Kyriakos Mitsotakis- premierul Greciei a făcut vreo declarație potrivit căreia România și Bulgaria umflă cifrele celor infectați cu Covid-19 pentru a obține bani mai mulți din bugetul UE.

Verificare

În 21 iulie 2020, în contextul în care Marcel Vela (ministrul Internelor) și Raed Arafat (șeful DSU) au participat la  audierile din Senat privind gestionarea pandemiei, cel din urmă a declarat:  

„De când a apărut știrea ne-am interesat. Azi ne-a confirmat MAE că nu se confirmă această declarație a premierului grec. Faptul că se insinuează că cifrele nu sunt corecte e greșit pentru că cifrele sunt în baza testelor care se dau și e foarte greu ca cineva să falsifice testele. Știrea că am fost acuzați de ministrul grec nu se confirmă”, a precizat Arafat.

În urma unei solicitări adresate către mai multe instituții elene, Ambasada Greciei la București ne-a răspuns clar că: 

 

În 22 iulie 2020, Ambasada Greciei la București a precizat și pentru G4Media.ro că șeful guvernului de la Atena nu a spus că România umflă numărul cazurilor de coronavirus, subliniind că astfel de afirmații sunt fake news.

„Premierul Greciei nu a făcut niciodată astfel de afirmații despre țări membre ale Uniunii Europene. Acest fake news nu a mai apărut nicăieri, nici în Grecia, nici în altă țară europeană, doar în România. Este în mod clar un fake news”, a declarat pentru G4Media.ro ofițerul de presă al Ambasadei Greciei la București.

Concluzie

Afirmația lui Teodor Meleșcanu este falsă. Premierul Greciei- Kyriakos Mitsotakis nu a făcut nicio declarație potrivit căreia România și Bulgaria umflă cifrele celor infectați cu Covid-19 pentru a obține bani mai mulți din bugetul UE.

 

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.