Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

23.07.2020

„Legea carantinei a suferit modificări de peste 90% față de forma trimisă inițial de guvern.”

Mihai Fifor

PSD

Sursa afirmației: Facebook

Adevărat

Context

După ce o decizie a CCR a declarat neconstituţionale prevederile art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind unele măsuri aferente instituirii carantinei, Guvernul României a elaborat un proiect de lege care să reglementeze aceste situaţii. Tot guvernul a cerut ca proiectul să fie dezbătut în procedură de urgenţă. În acest context, Mihai Fifor- sentor PSD a scris pe Facebook în 16 iulie 2020: 

 „Legea carantinei a suferit modificări de peste 90% față de forma trimisă inițial de guvern.”

Ce verificăm?

Diferenţele dintre textul propunerii de lege elaborată de Guvern şi cel al legii intrate în vigoare.

Verificare

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic a fost aprobat în şedinţa de guvern din 6 iulie, iar în 9 iulie a fost adoptat de Camera Deputaţilor, prima cameră sesizată. La Camera Deputaţilor, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a admis 83 amendamente aduse legii.

La Senat, camera decizională, proiectul de lege a stat opt zile, din 9 iulie până în 16 iulie, când a fost adoptat şi trimis la controlul de constituţionalitate. Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a admis 101 amendamente. Niciun articol din cele 12 ale  proiectului de lege adoptat de Guvern nu a rămas nemodificat în forma adoptată de Senat.

Printre modificări se numără prevederi susţinute de societatea civilă precum instituirea măsurii carantinării prin acte individuale şi reglementarea situaţiei minorilor care pot rămâne fără supravegherea unui adult.

Concluzie

Afirmaţiile lui Mihai Fifor sunt adevărate. Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic a fost dezbătut în comisiile Senatului timp de opt zile, timp în care a suferit modificări drastice.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.