Mihai Fifor (PSD)
„Toate statele care sunt pe punctul de a relaxa restricțiile pentru pornirea economiei sunt campioane la testele de coronavirus.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 27.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Mihai Fifor – fost ministru de Interne – a făcut următoarea afirmație pe 10 aprilie 2020 în contextul pandemiei de Covid-19:

„Toate statele care sunt pe punctul de a relaxa restricțiile pentru pornirea economiei sunt campioane la testele de coronavirus.”

Anterior acesta a mai precizat că:

„Guvernul ne ţine în casă pentru că este incapabil să identifice potențialele surse de transmitere a bolii. Testarea în masă este soluția cea mai rapidă pentru repornirea economiei. În loc de asta, fără nicio rațiune profesională, Guvernul optează pentru șomajul (tehnic) în masă în rândul bugetarilor, afectând grav anumite sectoare de activitate cu rol vital în această perioadă! Guvernul nu vine cu nicio soluție de repornire a economiei, ba din contră, singure măsuri luate sunt cele care blochează economia: șomajul în masă și izolarea socială!”

Ce verificăm?

Dacă statele care sunt pe punctul de a relaxa restricțiile pentru pornirea economiei sunt campioane la testele de coronavirus.

Verificare

Începând cu luna aprilie, mai multe state europene au început să relaxeze restricțiile care au fost impuse din cauza pandemiei creată de Covid-19. 

  • Cehia – a fost una dintre primele țări care a declarat o stare de urgență și a impus purtarea măștilor de protecție în public. Din a doua săptămână a lunii aprilie, guvernul ceh a anunțat că va începe relaxarea unor restricțiilor. Începând din 7 aprilie, rezidenților li s-a permis să meargă cu bicicleta, să alerge și să facă drumeții în mediul rural fără a mai purta măști, cu condiția să mențină o distanță de 2 metri unul de celălalt. Unele facilități sportive, inclusiv terenuri de tenis și de golf, sunt de asemenea deschise, atât timp cât nu joacă mai mult de două persoane. O serie de magazine non esențiale, care au fost închise mai mult de trei săptămâni, au fost redeschise din 9 aprilie. Acestea includ magazine de hardware și decorațiuni, magazine  cu obiecte ciclism și servicii de reparații. 
  • Austria – care a închis totul, cu excepția supermarketurilor și a facilităților medicale din 16 martie, este printre primele țări europene care a anunțat că va începe ridicarea restricțiilor. Începând din 14 aprilie, Austria a anunțat că magazinele non esențiale mai mici de 400 de metri pătrați vor avea voie să își deschidă ușile. La fel și magazinele de hardware și centrele cu obiecte pentru grădină. De la 1 mai, și restul magazinelor, centrele comerciale și saloanele de coafură se vor deschide. Totuși, restaurantele și hotelurile vor trebui să aștepte până cel puțin la jumătatea lunii mai pentru a se redeschide și nu se vor putea organiza evenimente publice până cel puțin la sfârșitul lunii iunie. Alte măsuri de sănătate publică, cum ar fi obligarea oamenilor să poarte măști de față în supermarketuri și farmacii, vor rămâne în vigoare. Regula folosirii măștii a fost extinsă și pentru vizitarea altor magazine și pentru călătoria cu transport în comun.
  • Spania – a anunțat că din 13 aprilie aproximativ 300.000 de lucrători non esențiali s-au întors la locurile de muncă din Madrid, în timp ce în întreaga țara s-a început ridicarea parțială a restricțiilor care vizează reducerea răspândirii coronavirusului. În timp ce Spania intră în cea de-a doua lună de restricții, unele dintre acestea au fost relaxate, ceea ce le-a permis celor care nu pot lucra de acasă, precum cele din industria construcțiilor să revină la muncă. Cu toate acestea, magazinele, barurile și restaurantele și alte afaceri considerate non esențiale rămân deocamdată închise.
  • Italia – a început, și ea, să ia câteva măsuri de relaxare a restricțiilor. Guvernul italian a anunțat pe 10 aprilie că măsurile actuale de blocare vor rămâne în vigoare până pe 3 mai. Cu toate acestea, librăriile, papetăriile și magazinele de haine pentru copii vor avea voie să se redeschidă începând din 14 aprilie. Nu peste tot, însă. Lombardia și Piemont s-au opus decretului și și-au menținut blocarea ca mai înainte. Autoritățile din Campania, din sud și insula Sardinia, mențin, de asemenea, restricții complete, în timp ce Lazio, regiunea din jurul Romei, a amânat redeschiderea librăriilor și magazinelor de haine pentru copii până la 20 aprilie. Deocamdată fabricilor – care reprezintă un motor-cheie al economiei italiene – nu li se permite încă să își deschidă ușile. Însă, deocamdată, chiar dacă au voie, librăriile nu s-au grăbit să-și deschidă ușile, arată The Guardian.
  • Danemarcaa început să redeschidă centrele de zi și școlile pentru copiii din clasa întâi până în a cincea din 15 aprilie ca un prim pas pentru a relaxa treptat un blocaj de trei săptămâni pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. Deocamdată toate celelalte restricții, inclusiv interzicerea adunărilor a mai mult de 10 persoane într-un loc ar rămâne în vigoare până cel puțin pe 10 mai, în timp ce interdicția adunărilor în masă va rămâne în vigoare până în august.
  • Norvegia a  început să ridice o parte din restricții din 20 aprilie, când grădinițele vor începe să se redeschidă. O săptămână mai târziu, școlile se vor redeschide pentru elevii din clasele I-IV. Se va evalua redeschiderea școlilor pentru copiii mai mari. Unele afaceri obligate să se închidă din cauza reglementărilor – inclusiv saloanele de coafură – vor putea redeschide în cursul lunii aprilie. Interzicerea adunărilor publice, inclusiv a evenimentelor culturale și sportive majore, va rămâne în vigoare până pe 15 iunie. Activitățile sportive pot avea loc, dar numai atunci când se pot respecta recomandările de distanțare socială din partea Direcției de Sănătate.

Polonia, Elveția și chiar și Germania iau în calcul și ele să relaxeze câteva măsuri.

 

 Sunt „campioane” la testare?

Portalul Our World in Data are câteva date centralizate privind testarea, dar prezintă datele strânse până pe 14 aprilie. Ne-am concentrat pe statele europene:

Un clasament mai complet vedem din datele din datele din 12 aprilie. Țări precum Danemarca și Norvegia au realizat peste 70 mii teste, Norvegia, Cehia, Polonia (care este pe punctul de a relaxa restricțiile din 19 aprilie) și Austria au între 100 și 150 mii teste făcute, iar Italia conduce în clasament, cu peste 1 milion de teste realizate. De menționat este că Germania, care încă nu a luat oficial decizia de a relaxa măsurile de restricție conducea clasamentul european, având, pe 5 aprilie, peste 1,3 milioane teste făcute pentru depistarea Covid-10, potrivit portalului.

 

Clasamentul pe raportul teste/1,000 cetățeni arată astfel:

Pe aceeași dată vedem că multe dintre statele care au relaxat sau urmează să relaxeze restricțiile sunt printre cele care au făcut mai multe teste raportate o mie de locuitori.

Atât la numărul total de teste, cât și la numărul efectuat la o mie de locuitori, vedem că România nu ocupă tocmai un loc fruntaș.

Conform datelor Worldometers publicate pe 25 aprilie, uitându-ne la  numărul de teste efectuate, țările care își relaxează restricțiile sunt locul 3 (Germania), 4 (Italia), 6 (Spania), 19 (Polonia) sau mai jos, cu nuanța că anumite state din SUA (locul 1) își relaxează restricțiile.

La teste/milion locuitori, scoțând din calcule țările mici, cu un total de mai puțin de 1000 cazuri, țările care își relaxează restricțiile sunt 9 (Norvegia), 10 (Elveția), 11 (Italia), 14 (Germania), 15 (Austria), 17 (Danemarca), 20 (Spania), 21 (Cehia), 42 (Polonia). România este pe locul 47. 

Țări cu o situație bună la teste/milion – în primele 10 pe glob din acest punct de vedere – dar care nu își relaxează restricțiile sunt din lumea arabă (Emiratele Arabe Unite, Bahrain), sunt relativ mici (Luxemburg, Islanda, Lituania, Estonia) sau par să aibă o altă strategie (Portugalia, Israel).

Concluzie

Afirmațiile făcute de Mihai Fifor sunt trunchiate. După cum am arătat în verificare, există și țări campioane la testare care nu relaxează măsurile impuse în contextul îmbolnăvirilor cu  Covid 19.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.