Virgil Popescu (PNL, ministrul Energiei)
„În România nu mai produce nimeni biocide (...)”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 17.03.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: TVR

Context

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de coronavirus din cauza răspândirii, a numărului mare de îmbolnăviri și a numărului de decese. Produsele de protecţie sanitară sunt vitale pentru limitarea cazurilor de infecţie, dar cererea crescută în raport cu capacităţile de producţie creează sincope în aprovizionare.

În 16 martie 2020, într-o intervenţie telefonică la TVR, Virgil Popescu- ministrul Economiei a declarat: 

„În România nu mai produce nimeni biocide (…)”

Ce verificăm?

Dacă în România există producători de substanţe biocide.

Verificare

Produsele biocide sunt sunt substanţe active și preparate care conţin una sau mai multe substanţe active, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă și să prevină acţiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice.

În funcţie de scopul lor, biocidele sunt împărţite în grupe şi tipuri, de la produse pentru dezinfecţia aerului la conservanţi.

Grupa principală 1, denumită “dezinfectante şi produse biocide generale” este cea care cuprinde produsele biocide pentru igiena umană şi dezinfectanţii care se folosesc în spaţiile de sănătate publică (spitale).

Pentru a putea fi puse pe piaţă, produsele biocide trebuie să treacă printr-un proces de autorizare finalizat cu înscrierea în registrul naţional al produselor biocide, iar datele din acesta includ şi producătorii biocidelor care pot fi puse în vânzare pe piaţa din România. 

În registru apar fabricanţi români atât la biocidele pentru igiena umană cât şi la dezinfectanţii pentru suprafeţe. Producătorii de alcool sanitar sunt şi ei bine reprezentaţi, iar în acest sector producţia locală chiar a crescut pentru a face faţă cererii din ultimele zile.

Concluzie

Afirmația lui Virgil Popescu este falsă. Chiar dacă producţia este insuficientă, nu se poate spune că nu există niciun producător de biocide în România. Există fabricanţi locali de substanţe biocide. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.