Oana Florea (PSD)
„17 țări au suspendat deja vaccinarea cu acest vaccin [AstraZeneca]”.
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 02.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Într-o replică la declarația premierului Florin Cîțu potrivit căreia acțiunile critice îndreptate împotriva măsurilor anti-pandemie adoptate de Guvern sunt similare cu „acțiunile de terorism”, Oana Florea de la PSD a scris pe Facebook în 12 martie 2021:

„17 țări au suspendat deja vaccinarea cu acest vaccin [AstraZeneca]”

Ce verificăm?

Câte țări au suspendat administrarea de vaccinuri AstraZeneca.

Verificare

Până în 12 martie, dată la care a fost făcută afirmația, existau doar patru țări care au decis să suspende vaccinarea cu AstraZeneca, pe tot teritoriul și indiferent de lotul de proveniență – Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria.

Anterior, alte șase state suspendaseră strict administrarea dozelor din lotul suspect – Austria, Lituania, Letonia, Luxembourg, Estonia și Italia.

Ulterior afirmației, Germania, Irlanda și Olanda au suspendat folosirea vaccinului.

Este de menționat, însă, că toate țările au justificat măsura ca fiind una preventivă, subliniind că, deocamdată, nu există dovezi care să susțină o legătură directă între cele aproximativ 30 de cazuri de tromboze semnalate pe teritoriul UE la persoane anterior vaccinate cu AstraZeneca. Poziția a fost întărită și de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Confuzia deputatului PSD poate veni din faptul că EMA a anunțat că au fost distribuite un milion de doze din lotul suspect, în 17 țări europene. Nu toate au decis, însă, să suspende administrarea vaccinului.

Concluzie

Afirmația Oanei Florea este falsă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.