Oana- Silvia Țoiu (USR, deputat)
„România are rata mortalității infantile dublă față de media UE. Asta nu e o veste nouă dar din păcate este o statistică care rămâne așa an de an”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 05.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 3 august 2021, Oana Țoiu – deputat din partea USR-PLUS, a anunțat pe Facebook că un proiect de hotărâre de guvern pentru acordarea unui sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți finanțate din fonduri externe nerambursabile  este în dezbatere publică și a scris că:

„România are rata mortalității infantile dublă față de media UE. Asta nu e o veste nouă dar din păcate este o statistică care rămâne așa an de an”.

Ce verificăm?

Rata mortalității infantile în Uniunea Europeană.

Verificare

Media ratei mortalității infantile a fost de 3.4 decese la 1000 de nașteri în 2019 la nivelul Uniunii Europene, conform ultimelor date publicate de Eurostat

Pe primul loc a fost Malta, care a înregistrat 6.7 decese la 1000 de nașteri, fiind cea mai mare rată a mortalității.

România a fost pe locul doi, cu 5.8 decese.

Datele Eurostat mai scot la iveală că între 2008 și 2019, deși în scădere, cele mai mari rate ale mortalității au fost înregistrate în România, Malta și Bulgaria. 

Institutul Național de Sănătate Publică arată într-un raport că în 1990, România înregistra 26.9 decese la 1000 de nașteri.

Concluzie

Afirmația Oanei Țoiu este parțial adevărată. România a înregistrat, în 2019, o rată a mortalității infantile de 5.8 (decese la 1.000 de nașteri), în timp ce media europeană a fost de 3.4. Conform datelor Eurostat, România a avut printre cele mai mari rate ale mortalității infantile, dar există un trend descendent.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.