Alfred Simonis (PSD, deputat)
„În general, legislația electorală ar trebui să nu fie modificată, să avem un registru electoral extrem, extrem de clar, astfel încât să știm cu toții, așa cum e în statele civilizate, care e data alegerilor, care este anul alegerilor, nu să modificăm legislația electorală ori de câte ori ne convine sau convine unui partid aflat la guvernare”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 22.05.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 (min 02:22)

Context

În urma discuțiilor despre comasarea alegerilor din 2024, Alfred Simonis, deputat PSD, a făcut următoarea declarație, în cadrul unei intervenții de la B1 TV, din 4 mai 2023:

În general, legislația electorală ar trebui să nu fie modificată, să avem un registru electoral extrem, extrem de clar, astfel încât să știm cu toții, așa cum e în statele civilizate, care e data alegerilor, care este anul alegerilor, nu să modificăm legislația electorală ori de câte ori ne convine sau convine unui partid aflat la guvernare”.

Ce verificăm?

Dacă data alegerilor este fixă în statele europene și în SUA.

Verificare

Statele Unite și o mică parte din țările europene au prevederi clare cu privire la data alegerilor – de exemplu, într-o anumită zi dintr-o lună specificată (de regulă în a doua parte a anului).

Alegerile federale din SUA (adică pentru președinte și vicepreședinte, senatori și reprezentanți – en. representatives) se țin în marțea de după prima zi de luni din luna noiembrie.

În ceea ce privește alegerile locale, acestea se pot organiza în diverse perioade ale anului.

În Norvegia, toate alegerile se țin din patru în patru ani, într-una din zilele de luni din primele 2 săptămâni din septembrie. 

Alegerile pentru Parlamentul Suediei și alegerile locale se țin o dată la 4 ani, în a doua duminică din septembrie.

Canadienii votează la alegerile federale (adică pentru Parlament)  în a treia zi de luni din octombrie din al patrulea an calendaristic de după ultimele alegeri. Dacă Parlamentul este dizolvat mai devreme, atunci data alegerilor federale se poate schimba.

În două din statele Australiei, alegerile se organizează din 4 în 4 ani, în ultima sâmbătă din noiembrie și, respectiv, în a patra sâmbătă din martie.

Ce țări au date flexibile?

În Franța există o oarecare flexibilitate, însă cu limite clare, în ceea ce privește alegerea președintelui. Acestea au loc la 5 ani, ținându-se cont de finalul mandatului prezidențial trecut – cu minim 20 și maxim 35 de zile înainte ca acesta să se termine. 

În 2017, turul 2 a avut loc pe 7 mai, iar în 2022, pe 24 aprilie.

Din tabelul de mai sus, observăm că pentru următoarele alegeri nu se cunoaște data exactă.

În 2024, belgienii vor avea mai multe tipuri de alegeri, care se vor desfășura în aceeași zi, iar datele propuse sunt 26 mai și 9 iunie.

Alegerile pentru Parlamentul Germaniei sunt cele mai importante din țară și se desfășoară la cel puțin 46 luni și maxim 48 de la începutul ultimei legislaturi. Parlamentul și/sau membrii ai Parlamentului aleg președintele și cancelarul

În Danemarca, prim-ministrul este responsabil să aleagă data alegerilor pentru Parlament. De obicei, alegerile au loc la 4 ani, dar prim-ministrul poate chema cetățenii la vot și mai repede.

În Austria, data pentru alegerea Președintelui este aleasă de guvern, astfel încât noul președinte să poată prelua funcția cât mai repede după terminarea mandatului președintelui anterior. Iar membrii Consiliului Național (una dintre camerele Parlamentului) sunt aleși la „fiecare 5 ani, cel mult”, fără dată fixă. 

În Italia, pentru ambele Camere ale Parlamentului se desfășoară alegeri din 5 în 5 ani, nu mai târziu de 60 de zile de la data precedentelor. Președintele țării are un mandat de 7 ani, însă nu este ales prin votul direct al cetățenilor.

Alegerile în Spania se desfășoară, în mod normal, din 4 în 4 ani însă, în ultimii ani, spaniolii au avut mai multe rânduri de alegeri decât de obicei pentru că nu s-a putut forma un guvern. Nu există o dată fixă. Și în 2023 vor fi alegeri în Spania.

Concluzie

Declarația deputatului PSD este parțial adevărată. Totuși, un număr destul de mic dintre țările europene au o dată fixă a alegerilor, cu precădere țările nordice.

*Foto copertă: Facebook / Alfred Simonis

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.