Petre Florin Manole (PSD)
„Ludovic Orban s-a plâns că nici el, nici ministrul Justiției nu au fost invitați la dezbaterile pe legea carantinei, din Parlament. Păi ministrul Justiției este membru al Comisiei Juridice, care a dat raportul pe proiect - el TREBUIE să vină oricum la comisie. Deci domnul ministru nu vine la munca pentru care a fost ales și este plătit consistent de către cetățenii, ca parlamentar. El și Orban așteaptă invitație specială!”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 22.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Faacebook

Context

Deputatul PSD Petre Florin Manole a declarat pe 14 iulie 2020: 

„Ludovic Orban s-a plâns că nici el, nici ministrul Justiției nu au fost invitați la dezbaterile pe legea carantinei, din Parlament. Păi ministrul Justiției este membru al Comisiei Juridice, care a dat raportul pe proiect – el TREBUIE să vină oricum la comisie. Deci domnul ministru nu vine la munca pentru care a fost ales și este plătit consistent de către cetățenii, ca parlamentar. El și Orban așteaptă invitație specială!”

Ce verificăm?

Dacă miniștrii și premierul au nevoie de invitație pentru a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea unui proiect de lege

Verificare

În 13 iulie 2020, Guvernul a emis un comunicat de presă în care precizează că nici premierul Ludovic Orban şi nici miniştrii din Cabinet nu au primit vreo invitaţie la dezbaterile parlamentare pe marginea legii privind carantina şi izolarea:

„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban şi nici miniştrilor din Cabinet invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. Menţionăm faptul că, atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial”, se arată în informarea transmisă de Executiv.

Pe site-ul Camerei Deputaților putem găsi lista cu membrii Comisiei juridică, de disciplină şi imunităţi. Printre aceștia, îl regăsim și pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi se ocupă de „constituţionalitatea proiectelor de legi şi a propunerilor legislative; reglementări în domeniul dreptului civil, penal, contravenţional, procedură civilă, penală, administrativă, organizarea judecătorească; alte reglementări cu caracter precumpănitor juridic; probleme de disciplină parlamentară, incompatibilităţi şi imunităţi”.

Potrivit Art. 143:

(2) Membrii Guvernului sau reprezentanții acestora au acces la lucrările Camerei. Dacă li se solicită participarea, prezența lor devine obligatorie.

(3) La dezbaterea proiectelor de legi inițiate de Guvern participă în mod obligatoriu, sub sancțiunea retragerii proiectului de pe ordinea de zi, ministrul de resort sau secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul din ministerul respectiv.

De menționat este că proiectul de lege (PL-x nr. 418/2020) privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cunoscut ca și „legea carantinării” a avut Guvernul drept inițiator. 

Iar Art. 242 arată că:

(1) Niciun deputat nu poate lipsi de la şedințele Camerei sau ale comisiei din care face parte. În zilele în care deputații îşi desfăşoară activitatea în cadrul grupurilor parlamentare, listele de prezență se semnează la grupurile parlamentare. Prezența membrilor Biroului permanent al Camerei Deputaților şi a liderilor de grup se consemnează în stenogramele şedințelor Biroului permanent al Camerei Deputaților.

(9) Prezența deputaților, membri ai Guvernului, la lucrările în plen ale Camerei Deputaților este obligatorie la deschiderea şi încheierea sesiunilor, la dezbaterea şi adoptarea proiectelor de legi şi a propunerilor legislative din sfera lor de competență, la desfăşurarea orei ministeriale consacrate întrebărilor şi răspunsurilor la întrebări, la dezbaterea interpelărilor privind politica ministerului de care răspund, la prezentarea rapoartelor şi declarațiilor politice ale prim-ministrului.

Trebuie totuși precizat că potrivit Alin. (5), „sunt considerați absenți motivați deputații care sunt membri ai Guvernului” pentru un motiv întemeiat. 

Concluzie

Afirmațiile deputatului Petre Florin Manole sunt adevărate. Prezența ministrului Justiției Cătălin Predoiu era oricum obligatorie pentru că acesta este și membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. În plus, Guvernul a fost inițiatorul proiectului „legii carantinării” și nu era nevoie de o invitație în mod special.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.