Raluca Turcan (PNL)
„Am triplat capacitatea de testare a potențialilor bolnavi cu coronavirus! Dacă în urmă cu câteva zile se puteau face în medie 600 de teste pe zi, astăzi se pot testa aproximativ 1700 de pacienți.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 31.03.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut următoarea afirmație pe 24 martie 2020, spunând că în Centrul de Comandă organizat la Ministerul Sănătății:

„Am triplat capacitatea de testare a potențialilor bolnavi cu coronavirus! Dacă în urmă cu câteva zile se puteau face în medie 600 de teste pe zi, astăzi se pot testa aproximativ 1700 de pacienți.”

Ce verificăm?

Capacitatea de testare a potențialilor bolnavi cu Covid-19 din România.

Verificare

  • 19 martie 2020

Un specialist din Ministerul Sănătății a declarat pentru Libertatea „capacitatea de testare este sub 100 de teste pe centru pe zi. (…) Excepția o reprezintă Institutul Cantacuzino, care poate să prelucreze 200 de teste pe zi. În acest moment se pot face maximum 700 de teste pentru coronavirus pe zi, pe total țară” și că „nici numărul total de 700 de teste pe zi nu este bătut în cuie, ci mai degrabă o medie: prelucrarea manuală face ca lucrurile să depindă mult de angajați și cât pot duce aceștia într-o zi normală de lucru”.

  • 23 martie 2020

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat noile norme de testare. Tot atunci, a făcut public și că „capacitatea de testare este de 1.100 – 1.200 de teste/zi, și se lucrează pentru a extinde această capacitate”.

  • 24 martie 2020 

Premierul Ludovic Orban a declarat că se așteaptă ca în câteva zile capacitatea de testare pentru coronavirus să crească la 2.000 – 2.500 de teste pe zi: „Obiectivul nostru, într-un interval de 5-7 zile, este de a crește capacitatea de testare la 2000 de teste, poate chiar 2500 de teste pe zi (…)”.

  • 25 martie 2020

Ministrul Sănătății Victor Costache a precizat, pentru Știrile Pro TV, în contextul în care a anunțat că are în plan ca toți bucureștenii să fie testați pentru Covid-19 și că în „(…) noi testăm până în momentul ăsta maximum 2.000 de teste pe zi, chiar dacă am creşte probabil că o să ajungem undeva la 3.000 de teste pe zi, dacă mă gândesc în următoarea săptămână”, când a fost întrebat câte teste se pot face zilnic în România zilele acestea. Sunt aceleași declarații care l-au forțat în ziua următoare să își dea demisia din fruntea Ministerului Sănătății.

Numărul testelor

Pentru perioada 2 martie – 15 martie 2020, Grupul de Comunicare Strategică a pus la dispoziție un infografic referitor la evoluția testelor de Covid-19 realizate din care am putut extrage date. Restul cifrelor, din 16 martie și până în prezent au fost  au fost extrase din buletinele informative emise de instituțiile statului. 

Potrivit directorului Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol, România a efectuat până în prezent numai teste de tip RT-PCR, după cum a scris Recorder. Și premierul Ludovic Orban a afirmat că România nu face teste rapide deocamdată.

Datele furnizate de ministerele implicate în gestionarea crizei provocate de Covid-19, au fost zile în care în România au fost prelucrate între 1000 și 3500 de teste.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat pe 17 martie 2020 faptul că statele nu fac suficient pentru a identifica şi testa fiecare caz potenţial de COVID-19 şi au tendinţa de a se axa pe măsurile de distanţare socială pentru a preveni răspândirea coronavirusului. OMS a transmis atunci un mesaj scurt și la obiect: „(…) pentru toate ţările: testaţi, testaţi, testaţi!”

Trei zile mai târziu, Italia sau Spania nu testau suficient, iar autoritățile medicale avertizau că nu dispun de suficiente resurse pentru a diagnostica toate cazurile de coronavirus, o ar euobserver.com într-o analiză. 

Portalul Our World in Data menționează că nu există date centralizate privind testarea, dar prezintă datele strânse până pe 20 martie:

Țări precum Belgia, Belarus, Austria, Danemarca, Slovenia, cu populația mai mică decât a noastră, reușiseră să prelucreze mai multe teste. 

Avem mai jos testele efectuate per milioane de oameni unde România nu ocupă tocmai o poziție fruntașă, mai ales printre statele europene:

Concluzie

Afirmația vicepremierului Raluca Turcan este trunchiată. Este adevărat că România și-a mărit capacitatea de testare, însă în continuare este insuficient  având în vedere recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.