Raluca Turcan (PNL)
„Sunt câteva zeci de oameni care s-au angajat deja în urma acestei campanii [...]”.
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 09.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Referindu-se la o campanie  națională dedicată persoanelor vulnerabile, desfășurată în perioada 1-26 februarie, 2021, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a scris pe Facebook în 30 martie 2021:

„Sunt câteva zeci de oameni care s-au angajat deja în urma acestei campanii și cred că ceea ce contează nu este cifra, ci mesajul pe care îl transmit acești oameni celorlalți aflați în situații similare: schimbarea percepției asupra posibilității de a reuși”.

Ce verificăm?

Câți oameni din grupul țintă s-au angajat în urma campaniei naționale pentru persoane vulnerabile.

Verificare

Pentru a verifica această declarație, am trimis o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

Agenția ne-a răspuns că există 5245 de persoane cărora li s-a oferit dispoziție de repartizare pe un loc de muncă vacant, dar că abia „[…] după o perioadă de trei luni de la încheierea Campaniei naționale de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă va fi evaluată situația pe piața forței de muncă a persoanelor beneficiare ale acțiunilor acestei campanii”. 

Dispoziția de repartizare este un document ce face parte din procedura de primire și de soluționare a cererilor de loc de muncă sau indemnizație de șomaj. 

Conform acestei proceduri, dispoziţia de repartizare se emite în cazul în care agenția pentru ocuparea forţei de muncă identifică un loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale şi studiilor celui care caută un loc de muncă.

Cu acest document, persoana în căutarea unui loc de muncă se va prezenta la angajator, în vederea participării la selecția organizată de acesta. Cu alte cuvinte, dispoziția de repartizare nu oferă nicio garanție că persoana respectivă va fi angajată ulterior, ci doar indică un loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale și nivelului studiilor persoanei în cauză. 

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este imposibil de verificat în acest moment. Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va evalua numărul de persoane angajate în urma campaniei la care se referă Raluca Turcan abia după 3 luni de la încheierea acesteia, adică începând de pe 26 mai. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.