Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

25.11.2021

„Cu regret trebuie să spun că ultimele centralizări făcute la nivelul caselor de pensii județene indică o creștere semnificativă a numărului solicitărilor pentru plata ajutoarelor de deces.

Este o realitate foarte tristă, dar se cuvine ca ea să fie cunoscută - numai la nivelul Capitalei vorbim de o dublare a solicitărilor față de cele primite în anii trecuți”.

Raluca Turcan

PNL

Sursa afirmației: Facebook

Trunchiat

Context

Referindu-se la pandemia de Covid 19, pe 4 noiembrie 2021, Raluca Turcan, a scris pe Facebook: 

Cu regret trebuie să spun că ultimele centralizări făcute la nivelul caselor de pensii județene indică o creștere semnificativă a numărului solicitărilor pentru plata ajutoarelor de deces.

Este o realitate foarte tristă, dar se cuvine ca ea să fie cunoscută – numai la nivelul Capitalei vorbim de o dublare a solicitărilor față de cele primite în anii trecuți”.

Ce verificăm?

Dacă a crescut numărul solicitărilor pentru ajutoarele de deces.

Verificare

Casa Națională de Pensii Publice ne-a comunicat situația solicitărilor pentru ajutoare de deces în ultimii trei ani, cu mențiunea că pentru 2021 s-au luat în considerare cererile făcute până la 31 octombrie 2021. 

Datele arată așa:

Observăm că există o creștere la nivel național, dar în cazul Capitalei nu poate fi vorba de o dublare.

Concluzie

Declarațiile Ralucăi Turcan sunt trunchiate. Până la 31 octombrie 2021, în majoritatea județelor României s-au înregistrat mai puține solicitări pentru oferirea ajutoarelor de deces în 2021, față de 2020. Însă cifrele din 2020 și 2021 sunt mai mari decât cele din 2019, înainte de debutul pandemiei.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.