Rareș Bogdan (PNL, europarlamentar)
„Suntem ultima țară din UE care are 2.600 de școli cu toaleta în curte(...)”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 12.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

În 7 aprilie 2019, Rareș Bogdan- candidat din partea PNL la alegerile europarlamentare- a declarat următorul lucru:

„Suntem ultima țară din UE care are 2.600 de școli cu toaleta în curte(…)”

Ce verificăm?

- Câte școli cu toalete în curte avem.
- Dacă România este ultima țară din UE care are școli cu toalete în curte.

Verificare

Numărul școlilor cu toaletă în curte l-am mai verificat AICI și AICI.

Am aflat că ministrul Educației a scris într-un răspuns oficial că sunt 2355 școli ( în 14 ianuarie 2019) cu această problemă.

Apoi, în aceeași lună, Ecaterina Andronescu s-a contrazis singură susținând că sunt 1460 . În martie, numărul lor a crescut: ministrul susținea că sunt 1489 școli cu toalete în curte.  

Ne-am dus și mai în urmă. În Ianuarie 2018, Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației susținea că sunt 2418 școli cu toalete în curte.

În ceea ce privește alte țări din UE care se confruntă cu această problemă, conform unui raport detaliat din 2018 care prezintă situația educației în statele membre ale Uniunii Europene, singura țară unde este menționată problema școlilor cu toaletele în curte este România.

Conform raportului, în România 38% din școlile din mediul rural și 7% din mediul urban au toaleta afară, nu au apă curentă sau canalizare.

Ultimele date statistice oferite de Institutul Național de Statistică arată că la nivelul anului 2017 existau în învățământul preuniversitar:

  • 2685 de unității școlare în mediul urban
  • 3063 în mediul rural.

Concluzie

Afirmația lui Rareș Bogdan este parțial adevărată. Am ales acest verdict, pentru că România apare în raportul Comisiei Europene ca fiind singura care are probleme cu toaletele în curtea școlilor, fără apă curentă și canalizare. Însă, în acest moment datele și declarațiile oficiale arată o cifră contradictorie.

Chiar și-așa, numărul înaintat de Rareș Bogdan este mult mai mare decât cel prezentat într-un document oficial emis de Ministerul Educației.

Am solicitat instituțiilor abilitate să ne spună care este numărul școlilor cu toalete în curte. Vom reveni cu un update.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.