Ecaterina Andronescu
„Au fost peste 2600 de şcoli fără toaletă în clădirea şcolii, ci cu toaletă în curte, mai sunt 1460.”
Fals
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 22.01.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1TV

Context

Ecaterina Andronescu, ministru al Educației, a făcut următoarea declarație în 21 ianuarie 2019:

 

„Au fost peste 2600 de şcoli fără toaletă în clădirea şcolii, ci cu toaletă în curte, mai sunt 1460. Anul acesta am discutat cu Ministerul Dezvoltării, cel care se ocupă de investiţii, să le cuprindem pe toate şi să rezolvăm această problemă cât mai repede cu putinţă, inclusiv găsind soluţii care să rezolve aceste probleme.”

 

Sursa afirmației: B1 TV

Ce verificăm?

Câte școli din România au wc-ul în curte.

Verificare

Cel mai simplu este să ne uităm la ce a scris oficial Ecaterina Andronescu, în urmă cu câteva zile.

 

Mai exact, în 10 ianuarie 2019, aceasta semna un document oficial prin care îi răspundea unui deputat la niște întrebări legate de numărul școlilor cu wc-uri în curte.

 

Cităm din răspunsul oficial, dat de Ecaterina Andronescu:

 

(…) din datele statistice existente la Ministerul Educației Naționale funcționează aproximativ 2355 de unități școlare cu grupuri sanitare situate în curte și care nu sunt dotate cu apă curentă și canalizare”.

 

Ne uităm în urmă și ajungem în 24 ianuarie 2018, când Liviu Pop, fost ministru al Educației, anunța pe Facebook că elevii din 2418 școli românești își fac nevoile la toalete aflate în curte.

 

Ne-am uitat și la Institutul Național de Statistică și pe site-ul Ministerului Educației să vedem dacă există și alte statistici oficiale cu numărul de școli care nu au toalete în incintă. Nu am găsit.

Concluzie

Este o certitudine că Ecaterina Andronescu se contrazice singură, dacă nu cumva au fost rezolvate, între 10 ianuarie și 21 ianuarie, problemele din 895 de școli.

Putem cataloga afirmația făcută la B1TV, potrivit căreia mai sunt doar 1460 de școli cu toalete în curte ca falsă.

Asta dacă folosim un document semnat de ea în urmă cu câteva zile și care spune că sunt de fapt  „aproximativ 2355 de școli”.

 

Încă rămânem cu întrebarea existențială: dar totuși câte școli din România au wc-ul în curte?!

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.