Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
„Din 2005 tot vorbim de reducerea dependenței de gazul rusesc. În realitate această dependență a crescut. Iată în această fotografie cum avem astăzi mai multe gazoducte dinspre Rusia spre Europa decât în 2005”.
Adevărat
Barometru Factual
Schimbari climatice
Data verificării: 30.03.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În urma dezbaterii publice legate de efectele economice ale invaziei Ucrainei, Siegfried Mureșan, europarlamentar PPE, a postat pe pagina sa de Facebook, în 03.03.2022, o postare în care a afirmat următoarele: 

Din 2005 tot vorbim de reducerea dependenței de gazul rusesc. În realitate această dependență a crescut. Iată în această fotografie cum avem astăzi mai multe gazoducte dinspre Rusia spre Europa decât în 2005. Toate gazoductele dinspre Rusia spre Uniunea Europeană au rămas în funcțiune (atât prin Belarus, cât și prin Ucraina), iar la acestea s-a adăugat gazoductul din Marea Nordului. E timpul să vorbim mai puțin și să facem mai mult pentru reducerea dependenței.

Fotografia atașată textului este următoarea:

Ce verificăm?

Ca să stabilim dependența de gazul rusesc, nu este suficient să numărăm gazoductele care traversează teritoriul european. Ca atare, am analizat atât numărul acestora, dar și evoluția importurilor europene de gaze naturale din Rusia, în intervalul 2005-2020, pe care o considerăm indicatorul mai relevant.

Verificare

Așa cum am arătat în acest fact-check, dependența importurilor europene de gaz natural, din Federația Rusă, în perioada 2015-2020, a crescut de la 29,7% la 38%.

Nu aceeași tendință se manifesta și în perioada 2005-2015, conform datelor oferite de Eurostat. Volumul importat în 2015 era cu 8,78% mai mic decât cel din 2005. În intervalul analizat, anii 2013 și 2015 ies în evidență cu o creștere sensibilă a volumului de gaz importat raportat la anul precedent (de aprox. 15,1%, respectiv de 7,8%).

Totuși, așa cum se observă din graficul de mai sus, raportat la anul 2005, importurile UE de gaz natural de proveniență rusă erau cu 12% mai mari în 2020 (după Brexit, deci nu cuprinde și importurile Marii Britanii). Dependența de importuri de gaz rusesc din totalul importurilor de gaz natural a crescut, de la 34,9% la 38%.

În ceea ce privește numărul de gazoducte (i.e. infrastructură specifică transporturilor de gaze naturale), este important atât numărul rutelor noi de transport, cât și debitul acestora. După 2005, în Europa au fost finalizate două conducte principale de transport al gazului rusesc.

Conducta Nord Stream, între Rusia și Germania, a fost finalizată în 2012. Volumul maxim suportat este de aproximativ 55 de miliarde de metri cubi anual.

Conducta TurkStream, între Rusia și Turcia, de-a lungul Mării Negre, este un proiect din 2005 și a fost parțial finalizat în 2020 (când a început să livreze gaz natural Bulgariei). Volumul maxim anticipat odată cu operaționalizarea completă a proiectului este de 31,5 miliarde de metri cubi anual.

Concluzie

Afirmația parlamentarului european Mureșan este adevărată. Importurile europene de gaze naturale au crescut în intervalul 2005-2020, cu 12%. De asemenea, în afara modernizărilor gazoductelor deja existente, există și gazoducte noi, prin care Rusia livrează gaze naturale în Europa.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.