Stelian Ion (Ministrul Justiției)
„O să o spun abrupt, ca să nu ne învârtim în jurul cozii: n-am desfiinţat-o pentru că o parte dintre cei care sunt acum în coaliţie erau, la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea SIIJ, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal şi cel de procedură penală”.
Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 21.07.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4media.ro

Context

În contextul discuțiilor cu privire la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, pe 11 iulie: „O să o spun abrupt, ca să nu ne învârtim în jurul cozii: n-am desfiinţat-o pentru că o parte dintre cei care sunt acum în coaliţie erau, la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea SIIJ, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal şi cel de procedură penală”.

Ce verificăm?

Dacă UDMR a votat înființarea SIIJ, legile justiției și Codul penal și cel de procedură penală.

Verificare

Legile care compun pachetul legislativ numit LEGILE JUSTIȚIEI” sunt:  

  • Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor
  • Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară 
  • Legea nr. 317 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii

În continuare, vom lua fiecare lege și vom examina modul în care au fost votate de către parlamentarii UDMR. Pentru fiecare dintre proiectele de lege, camera decizională a fost Camera Deputaților. 

⇨ În ceea ce privește proiectul de lege care viza modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, prima dată când proiectul de lege a trecut prin Camera Deputaților pentru a fi dezbătut, în 11 decembrie 2017, la momentul dezbaterii, deputații UDMR și-au manifestat acordul pentru adoptarea proiectului de lege. Toți cei 17 deputați UDMR prezenți au votat favorabil proiectul de lege. 

Trimis la Președinte spre promulgare, proiectul de lege a fost trimis la Curtea Constituțională, în urma sesizărilor făcute de către un grup de deputați PNL, USR, PMP, din partea Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, dar și din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Ajuns iarăși în fața deputaților, în 20 martie 2018, deputații UDMR și-au manifestat, încă o dată, acordul pentru proiectul de lege. Votul favorabil a fost manifestat și a treia oară, când proiectul de lege a ajuns în fața deputaților, dar și a patra oară

Proiectul de lege a fost promulgat în 12.10.2018, devenind astfel Legea nr. 242/2018. 

Proiectul care viza modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost, de asemenea, dezbătut de mai multe ori de Camera Deputaților. În toate sesiunile de dezbateri, proiectul a fost votat favorabil de deputații UDMR (20 martie 2018, 18 iunie 2018).

Printre alte modificări, proiectul de lege prevedea și înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor în justiție (art. 88): În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”. 

Proiectul de lege a fost promulgat în 20.07.2018, devenind Legea nr. 207/2018

Ultima propunere legislativă din pachetul de legi a fost proiectul de lege care viza modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii

Și acest proiect a trecut de mai multe ori prin Camera Deputaților, în urma sesizărilor de neconstituționalitate. Astfel, în 20 martie 2018, cei 21 de deputați UDMR prezenți au dat votul final pentru adoptarea proiectului de lege. Câteva luni mai târziu, pe 26 iunie 2018, când proiectul de lege a ajung încă o dată pe masa deputaților, cei 19 deputați UDMR prezenți și-au manifestat, încă o dată, susținerea pentru proiectul de lege

În 04.10.2018, proiectul de lege a fost adoptat și a devenit Legea nr. 234/2018

În ceea ce privește MODIFICAREA CODULUI PENAL, prima dată când proiectul de lege a trecut prin Camera Deputaților, toți cei 19 deputați UDMR prezenți la dezbatere s-au abținut de la vot

După ce proiectul de lege a trecut prin mai multe verificări de neconstituționalitate, a doua oară când acesta a fost dezbătut de Camera Deputaților, toți cei 13 deputați UDMR prezenți au votat favorabil

Într-un final, proiectul de lege a fost respins definitiv de către Camera Deputaților, și cu votul deputaților UDMR. Este totuși de subliniat că respingerea a avut loc în legislatura actuală (23.03.2021) și că, din cei 299 de deputați prezenți la dezbatere, doar unul s-a abținut (de la minorități) și un altul nu a votat deloc (de la PSD). 

Și proiectul de MODIFICARE A CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ a avut parte de mai multe dezbateri în Camera Deputaților 

În cadrul primei dezbateri, din 18 iunie 2018, toți deputații UDMR prezenți au votat pentru adoptarea proiectului de lege. Câteva luni mai târziu, în 24 aprilie 2018, după ce proiectul de lege a trecut prin mai multe verificări cu privire la neconstituționalitatea anumitor prevederi, proiectul de lege a primit 13 voturi favorabile din partea celor 13 deputați UDMR prezenți. 

Și acest proiect a fost respins în legislatura actuală, în ședința din 23 martie 2021, cu 297 din 298 de voturi posibile (un deputat PSD nu a votat). 

Concluzie

Afirmația ministrului Justiției, Stelian Ion, este adevărată. Cu o singură abținere pentru proiectul de lege care modifica Codul penal (ulterior manifestată în vot favorabil), în toate celelalte situații, deputații UDMR și-au dat acordul pentru adoptarea proiectelor de lege care prevedeau atât modificarea legilor justiției, cât și a Codului penal și a celui de procedură penală.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.