Adrian Streinu-Cercel (PSD, senator)
„Știm că, până acum, sunt 24 de tulpini mutante care au fost catalogate și în curs de transmitere și, pe lângă acestea, mai sunt încă 13 în evaluare”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 07.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: DC News

Context

Pe 19 mai 201, Adrian Streinu-Cercel- președintele Comisiei pentru Sănătate a Senatului a declarat: „Știm că, până acum, sunt 24 de tulpini mutante care au fost catalogate și în curs de transmitere și, pe lângă acestea, mai sunt încă 13 în evaluare”.

Afirmația vine în urma relaxării restricțiilor menite să combată răspândirea virusului SARS-CoV-2 iar Streinu-Cercel a atras atenția ca în principal medicii să fie prudenți, din cauza mutațiilor existente.

Ce verificăm?

Câte mutații ale virusului au fost documentate și câte sunt încă în evaluare.

Verificare

Centrul European de Control al Bolilor (ECDC), conform actualizării, din 24 mai 2021, împarte mutațiile SARS-CoV-2 în trei categorii principale:

  • variantele de îngrijorare (variants of concern, VOC) reprezintă mutațiile care au dovezi clare care indică un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și/sau imunității, care ar putea avea impact asupra situației epidemiologice;
  • variantele de interes (variants of interest, VOI) reprezintă mutațiile pentru care sunt disponibile dovezi privind proprietățile genomice, dovezile epidemiologice sau dovezile in vitro care ar putea implica un impact semnificativ asupra transmisibilității, severității și / sau imunității, având un impact realist asupra situației epidemiologice. Dovezile sunt preliminare sau nesigure.
  • variante sub monitorizare sunt mutațiile care au fost detectate prin cercetări epidemice, screening al variantelor genomice bazate pe reguli sau dovezi științifice preliminare. Ar putea avea proprități similare variantelor de îngrijorare. Pentru acest tip de mutații, dovezile sunt încă slabe.

Din primele două categorii, mutații cu grad mare de transmisibilitate, identificate și monitorizate, sunt 13 variante. În cazul mutațiilor în curs de evaluare, sunt prezente 19 variante.

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA împarte mutațiile SARS-CoV-2, de asemenea, în 3 categorii: de interes, de îngrijorare și de mare consecință.

  • varianta de interes este considerată o variantă cu grad crescut de transmisibilitate, care are un grad de rezistență la anticorpii deja generați (fie de infecția anterioară, fie de vaccinare) și care produce forme severe de boală în grad mai mare;
  • varianta de îngrijorare reprezintă o variantă pentru care există dovezi ale unei creșteri alarmante a transmisibilității, a unei rate crescute de forme severe de boală (spitalizări și număr mai mare de decese), reducere semnificativă a neutralizării de către anticorpii generați în timpul infecției sau vaccinării anterioare, eficacitate redusă a tratamentelor și/sau vaccinurilor și dificultăți de diagnosticare;
  • varianta cu mari consecințe este o mutație în cazul căreia există dovezi clare că măsurile de prevenire sau contramăsurile medicale (MCM) au eficiență mult mai redusă decât în cazul variantelor care au circulat anterior

Specialiștii americani identifică 8 mutații aflate sub evaluare și 5 mutații deja existente, cu un grad mare de transmisibilitate, pe teritoriul Statelor Unite.

Conform Public Health England, în Marea Britanie circulă un număr total de 13 variante de îngrijorare sau în curs de anchetă ale mutațiilor SARS-CoV-2.

Este important de subliniat că specialiștii arată că mutațiile virusului sunt un proces natural, iar fiecare virus are o anumită rată cu care își schimbă secvența genetică. Rata de mutație a Sars-CoV-2 este determinată de o formulă.

Ceea ce înseamnă că virusul dezvoltă mii de mutații, însă nu toate prezintă interes pentru specialiști, pentru că nu se încadrează în criteriile prezentate mai sus. De exemplu, un studiu publicat în februarie 2021 de cercetători din Budapesta analizează 3.733 de mutații ale virusului Sars-CoV-2.

Mutațiile SARS-CoV-2, depistate pe întreg globul, pot fi consultate pe platforma Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID).

Concluzie

Cifrele prezentate de Adrian Streinu-Cercel sunt false. Centrul European de Control al Bolilor urmărește 13 variante de îngrijorare și monitorizează alte 19, iar CDC din SUA identifică 8 mutații aflate sub evaluare și 5 mutații deja existente. Studiile independente au în vedere, însă, mutații de ordinul miilor.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.