Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
„Asta se întâmplă când stai pe 2 pensii și o indemnizație grasă de parlamentar european. Da! (Traian Băsescu - n.r) cel care le spune pensionarilor să mai strângă cureaua primește: pensie de marinar, pensie de președinte de țară, la care se adaugă cei 20.000 Euro pe lună de la Parlamentul European.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 08.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce  fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, în 25 mai 2020, la România TV, că Guvernul Orban ar trebui să mărească pensiile de la 1 ianuarie anul viitor, Călin Popescu Tăriceanu a scris în aceeași zi pe Facebook:  

 

„Asta se întâmplă când stai pe 2 pensii și o indemnizație grasă de parlamentar european. Da! (Traian Băsescu – n.r) cel care le spune pensionarilor să mai strângă cureaua primește: pensie de marinar, pensie de președinte de țară, la care se adaugă cei 20.000 Euro pe lună de la Parlamentul European.”

Sursa: Facebook

Ce verificăm?

Care sunt câștigurile fostului președinte Traian Băsescu din pensie și de la Parlamentul European.

Verificare

Traian Băsescu este în prezent deputat în Parlamentul European. Ultima declarație de avere, depusă la începutul mandatului arată că acesta a încasat în 2018: 

 

  • Indemnizație de fost președinte: 101.088 lei. Tipul acesta de indemnizație o primeşte fiecare fost preşedinte al României şi are o valoare de 75% din salariul preşedintelui în funcţie, în conformitate cu Art. 2 al Legii 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român. 
  • Pensie: 29.898 lei. Suma o primește în calitate de fost comandant de marină. S-a pensionat în noiembrie 2014
  • Indemnizație de senator, stabilită prin lege: 74.046 lei 

Declarație de avere Traian Băsescu

Traian Băsescu a fost comandant de navă, primar al Capitalei, ministru al Transporturilor, șef de stat timp de două mandate, între 2004-2014, și, ulterior, senator în Parlamentul României. 

Când a devenit europarlamentar, acesta a renunțat la mandatul de senator.

PARLAMENTUL EUROPEAN

 

Începând cu 1 iulie 2019, salariul net pentru un deputat din Parlamentul European este de 6.962,95 euro pe lună. 

Fiecare parlamentar european mai primește lunar o indemnizație lunară pentru acoperirea cheltuielilor generale (costurile de administrare a birourilor, factura telefonică și taxele poștale, achiziționarea, utilizarea și întreținerea echipamentului informatic și telematic).  Pentru fiecare deputat valoarea acestei indemnizații este de 4.563 euro pe lună.

Parlamentul acoperă de asemenea și două tipuri de cheltuieli de deplasare: 

  1. Cheltuieli de deplasare pentru reuniunile comisiilor sau reuniunile grupurilor politice au loc la Bruxelles sau la Strasbourg ( aici e vorba de bilete de avion, bilete de tren, călătorii cu mașina)
  2. Cheltuieli de deplasare, de cazare și a cheltuielilor conexe într-un cuantum maxim de 4.503 euro anual pentru activitățile desfășurate în afara statului membru în care au fost aleși (conferințe sau vizite de lucru).

Concluzie

Afirmațiile senatorului Călin Popescu Tăriceanu sunt parțial adevărate. Fostul președinte Traian Băsescu primește o pensie, la care se adaugă o indemnizație de fost președinte al statului român, dar salariul primit în calitate de europarlamentar este de 6962.95 euro, la care se mai adaugă o indemnizație pentru cheltuieli generale (pentru birouri) de 4563 euro, și decontarea călătoriilor în interes de serviciu. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.